fredag 9 december 2011

Krafttag mot våldsbejakande extremism
I dag presenterade demokratiminister Birgitta Ohlsson regeringens handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Handlingsplanen omfattar 15 åtgärder och regeringen avsätter 62 miljoner till satsningen. 
Den rör likväl vit maktmiljö och autonom vänster som våldsbejakande islamism.  
Pengarna ska bland annat gå till forskning och flera utredningar, som till exempel hur unga skyddas mot antidemokratiska budskap via internet. 
Det blir också mer stöd till organisationer som bedriver avhopparverksamhet.
Bl. a. avser regeringen att ge Nämnden för statligt stöd till trossamfund i uppdrag att inleda en utvidgad dialog med trossamfunden om demokratifrämjande arbete.
Regeringen avser att initiera särskilda kunskapshöjande insatser om antisemitism och islamofobi för barn och ungdomar under perioden 2012-2014.
Läs hela handlingsplanen på regeringskansliets hemsida här.  


Nedan dagens presskonferens, där Birgitta Ohlsson presenterade handlingsplanen:
Länkar: 
Miljoner mot extremism i Dagens Nyheter  
Ohlsson avvisar muslimsk kritik i Göteborgs-Posten  
En ofärdig handlingsplan, anser Göteborgs-Postens ledarblogg

På söndag är det ett år sen Taimour Abdulwahab sprängde sig själv mitt i julhandeln i Stockholm. Hur ska terrordåd utförda av extremister kunna förhindras? 
I USA samarbetar FBI med muslimska organisationer och moskéer för att motverka radikalisering av ungdomar. 
Men en del muslimer tycker att FBI spionerar på dem. Petra Socolovsky i Washington pratar med såväl FBI som muslimer som är kritiska och positiva till FBI:s arbete. 
I Sverige samarbetar också SÄPO med muslimska organisationer för att förhindra radikalisering.Mohammed Kharraki ordförande från Sveriges Unga Muslimer berättar om farhågor och möjligheter i dagens "Människor och tro" i Sveriges Radio.
Biträdande chefen för SÄPO, Anders Thornberg, medverkar. 
Demokratiminister Birgitta Ohlsson berättar om den handlingsplan mot våldsbejakande extremism som hon presenterade idag. (Birgitta Ohlsson kommer in i slutet av programmet) 
Lyssna på inslaget här: 

Lyssna: Ett år efter terrordådet i StockholmI morgon, på Nobeldagen, kommer all världens ljus riktas mot prisutdelningarna och festligheterna i samband med Nobelfirandet.  
Tyvärr kommer kamerorna också att riktas mot den nazistdemonstration som skall hållas mitt i Stockholms City. Det blir tal från företrädare till Nationell Ungdom och Svenskarnas Parti.  
Partiledaren för British National Party, tillika EU-parlamentarikern Nick Griffin kommer till Stockholm för att tala på manifestationen Stoppa Svenskfientligheten – Till värn för Norden. 
Även en svensk riksdagspolitiker kommer att tala. Av säkerhetsskäl kommer politikern att fram till manifestationen att förbli anonym. Kan man våga sig på och gissa från vilket parti denna talare kommer? Sverigedemokraterna? 
Rockband från England och Tyskland kommer att stå för den "musikaliska underhållningen". 

Yttrandefrihet gäller alla i samhället, och självfallet skall även nazister ha rätt att demonstrera. Jag är dock benägen att instämma i vad finansborgarrådet Stig Nordin uttrycker i dagens Svenska Dagbladet
- Jag känner en otrolig sorg över att det här har kommit hit. Jag vill inte inskränka på demonstrationsfriheten, men just i morgon hade jag önskat att polisen kunnat säga nej, och skjutit demonstrationen åtminstone till på söndag. Även de här filurerna borde förstå att inte välja just den här dagen. Läs hela artikeln här. 


Så här marknadsförs demonstrationen på nätet:


Stoppa svenskfientligheten tillsammans med oss! from Stoppa Svenskfientligheten on Vimeo.

1 kommentar:

  1. Ingen sverigedemokrat talar på mötet, i nazisters ögon ses SD som landsförrädare.

    SvaraRadera