söndag 13 maj 2012

Storseger för Hannelores sossar i Nordrhein-Westfalen

Hannelore Kraft, SPD-ordförande och ministerpresident i NRW


Hade det inte varit för tre nyval, hade det inte varit ett enda delstatsval i Tyskland i år. Efter nyvalen i Saarland och Schleswig-Holstein var det idag invånarna i Nordrhein-Westfalens tur att gå till valurnorna och välja ett nytt parlament. 


Parlamentsbyggnaden i Düsseldorf


Nordrhein-Westfalen, förkortad NRW, är Tysklands folkrikaste delstat med 18 miljoner invånare. Det gränsar till Niedersachsen, Hessen och Rheinland-Pfalz, samt Nederländerna och Belgien. Största staden är Köln, men parlamentet och regeringen befinner sig i Düsseldorf. Parlamentsbyggnaden i Düsseldorf by nightFram till idag regerades NRW av en minoritetsregering bestående av socialdemokraterna SPD och miljöpartiet DIE GRÜNEN. I och med dagens resultat säkras dessa partier en mycket betryggande majoritet.

Kvällens stora vinnare är dels Hannelore Krafts SPD, dels Christian Lindners liberala FDP. Socialdemokraterna blev största parti med 39 % av rösterna, liberalerna klarade, och till och med förbättrade sitt resultat jämfört med förra valet.

FDP fick 8,4 %, en bragd med tanke på att partiet var uträknad i förväg och endast hade 2% i opininionsmätningarna när valrörelsen startade för 60 dagar sedan. Många anser att det är den karismatiske ledaren Christian Lindners förtjänst. 

Liberala FDP:s ordförande Christian Lindner


De i förbundsdagen regerande kristdemokraterna CDU gjorde i NRW ett katastrofval och förlorade mer än 8 % av sina väljare. Deras ordförande och ministerpresidentkandidat Norbert Röttgen bekände sig besegrad och avgick ikväll strax efter klockan 18:00 då den första prognosen presenterades på tv. Norbert Röttgen är miljöminister i Angela Merkels regering. 

Nämnas bör Piratpartiet som i och med detta val nu finns representerat i fyra av Tysklands sammanlagt 16 delstatparlament. De ökade sin röstandel från 1,1 till 7,7 %.

Vänsterpartiet DIE LINKE klarade inte 5%-spärren och åker ut. Deras väljarstöd halverades och måste anses som ett stort nederlag. DIE LINKE dominerar i östra Tyskland, före detta DDR, där de på många håll är näst största parti efter CDU men före SPD. Partiet bildades ur ruinerna  av DDR:s socialistiska enhetsparti SED, och har haft svårt att etablera sig i västra Tyskland.Socialdemokraterna SPD 39,1 %  (+ 4,6) 99 mandat
Kristdemokraterna CDU 26,3 % (-8,3) 67 mandat
DIE GRÜNEN 11,3 % (-0,8) 29 mandat
Liberala FDP 8,6 % (+1,9) 22 mandat
Piraterna PIRATEN 7,8 % (+6,7) 20 mandat

Vänsterpartiet DIE LINKE  2,5 % (-3,1)
Islamfientliga Pro NRW 1,5 % (+0,1)
Högerextrema Nationaldemokraterna NPD 0,5 % (-0,2)


Det krävs 5% av rösterna för mandat i "Landtag", delstatsparlamentet.


Hannelore Kraft kommer nu att tillsammans med dom Gröna regera NRW, men redan är spekulationera igång, om hon inte borde ställa upp som socialdemokraternas motkandidat till Angela Merkel i nästa års riksdagsval. 

Hon förnekar i kvällens tv-intervjuer detta på det bestämdaste. Faktum är dock, att dagens SPD leds av en trojka äldre herrar (Steinbrück, Steinmeier och Gabriel), som alla har ett förflutet i Gerhard Schröders regering - en regering som med det s k HARTZ-konceptet genomförde betydande försämringar i a-kassan och socialtjänstlagen, samt höjde pensionsåldern till 67 år. 

Medlemmarna har sedan dess flytt partiet, och jag tror att SPD skulle behöva en förnyelse, lik den som CDU genomgått efter att Angela Merkel tog över partiledningen från Helmut Kohl. 

Både Angela Merkel och Hannelore Kraft har en ny ledarstil: pragmatisk, resonerande och framför allt mer sympatisk än de gamla betonghäckarnas i såväl CDU som SPD. 

Personligen tycker jag det skulle vara väldigt roligt om det nästa år blir två kvinnor som strider om kanslerposten. Gärna med Piratpartiet i riksdagen också - de livar upp den tyska politiken  med sin direkta nätdemokrati. 

Det är riktigt rörande att se politiska debatter i tysk tv nu för tiden, där gamla insuttna politiker visar sin totala okunskap om, hur dagens ungdomar lever med sociala medier. Dags för ett generationsskifte och nytt friskt blod?

Till sist: lägg namnet Hannelore Kraft på minnet. Hon kanske är Tysklands nya ledare 2013, och kom ihåg var du läste det först! 
Sveriges Radios Daniel Alling rapporterar:


Lyssna: Merkels CDU förlorare


BBC NEWS


New York Times

al-Jazeera


Sveriges Radio


Sveriges Television 


Rapports Bo Inge Andersson om Hannelore Kraft:
 En ny politisk stjärna är född i Tyskland


Dagens Nyheter


Aftonbladet


Expressen
När jag tittar på ett av socialdemokraternas valplakat börjar jag undra över framgångssiffran
 39 % - kanske var det så enkelt att väljarna bara var hungriga? 


Fler inlägg om Tyskland och politik hittar du om du klickar på dom blåa etiketterna nedan: Inga kommentarer:

Skicka en kommentar