fredag 18 november 2011

Der kleine Adolf - Tyskland har ett problemInte ens EU-krisen orkar överskugga det som alla talar om i Tyskland idag: den våldsbenägna högerextremismen i landet. Problemet är störst i den östra delen, före detta DDR. Där sker tre gånger så många hatbrott än i den västra delen av republiken. 
Tyskland är ett av få länder i Europa som inte har ett invandrarfientligt parti i sitt parlament. Därmed inte sagt att det inte existerar några högerextremister. De finns, dels inom nationaldemokraterna (NPD), dels inom olika hembygdsföreningar. 
Vid senaste riksdagsvalet röstade 1,5% av tyskarna på Nationaldemokraterna. Att en del av aktivisterna inom dessa högerextrema och nationalistiska organisationerna är våldsbenägna och farliga, är de senaste årens händelser med mord på migranter ett tragiskt bevis på. 
Idag samlades samtliga inrikes- och justitieministrar från de 16 delstaterna till ett krismöte. Det beslutades att inrätta ett centralt register över alla kända våldsbenägna aktivister från extremhögern. 
Många förvånas över att det inte skett tidigare, men Tyskland är en federal stat där polis och säkerhetstjänst (Verfassungsschutz = Författningsskyddet) arbetar på delstatsnivå. 
Efter andra världskriget beslutade de allierade att Tyskland aldrig mer skulle ha en central regering, man utarbetade en ny författning på federal nivå. På grund av det som hänt höjs nu röster om att delvis skrota federationen, när det gäller det polisiära arbetet. 
Trion, som kallar sig för "Nationalsozialistischer Untergrund", reste runt över hela landet på sin mordturné, de delstatliga poliserna arbetade var för sig utan att se helheten. Hade polis och säkerhetstjänst i de olika delstaterna varit uppkopplade med varandra för samkörning av register, hade kanske inte så många människor fått sätta livet till. 
Idag bad inrikesministern Hans Peter Friedrich samtliga anhöriga till de mördade migranterna om ursäkt och inbjöd alla till en minnesceremoni. 


Här ett reportage från DW-World på engelska med en överblick över händelserna:

Sveriges Radios Tysklandskorrespondent rapporterar:
Lyssna: Flera personer kan ha varit med i tysk terrorgruppDet dyker upp fler och fler uppgifter dagligen om författningsskyddets schabbel under hela den 14 år långa mord- och terrorvågen. En anställd i delstaten Hessen skall ha varit närvarande vid sex av de tio morden. 
Han var anställd som infiltratör i nynazistiska organisationer och umgicks i kretsen kring mördartrion. Hans smeknamn var "Der kleine Adolf". När detta uppdagades 2006 gjordes en husrannsakan hos honom, där man hittade vapen, narkotika och litteratur om seriemördare. 
Konsekvens: omplacering till annan tjänst inom Hessens delstatsförvaltning. 
Man tar sig för pannan! Hade han hållhake på någon, eftersom han inte fick sparken?
Något säger mig att här kommer huvuden att rulla, ända upp i toppen av Hessens författningsskydd. Kan justitieministern sitta kvar i parlamentet i Wiesbaden? 


Hessen-TV berättar om detta utförligt, på tyska:Länkar:


Sveriges Radio


Facts and Myths about Germany's Far-Right Extremists, SPIEGEL International


Germany unveils strategy to combat far-right extremism, DW-World


Neo-Nazi murders expose institutional blind spot, The LocalMina tidigare inlägg: 

Nationalsocialistisk terror på frammarsch i Tyskland


NSU - en skam för Tyskland


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

 1. Hej Christian!

  Håller med om att det verkar vara en riktig skandal.

  Men jag vill också resonera om debatten i Tyskland om förbud mot vissa partier. Jag vill förtydliga att försöket från politiker, aktivister från judiska föreningar etc. att förbjuda högerextrema partier är fullständigt oacceptabla. Sedan är det en förmildrande omständighet att debatten förs i ett land som Tyskland som ska hedras för att de gjort upp med sin nazistiska historia Men det är aldrig någon ursäkt att förbjuda partier oavsett om de är höger- eller vänsterextremister. Med samma kraft vänder jag mig emot att en domstol i Belgien för några år sedan försökte förbjuda ett högerpopulistiskt parti (som var populärast i bl.a. Antwerpen) eller att Slovakien förbjudit ett kommunistparti.

  I en tysk delstat var det bara liberala FDP som var emot att förbjuda NDP. Det hedrar FDP men definitivt inte övriga partier.

  Föreningefriheten är en grundbult i en demokrati. Även obskyra och obehagliga extremister har rätt starta partier och föreningar. Alternativet är att allvarligt inskränka friheter i en demokrati.

  Bengt

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om föreningsfriheten. Att föreslå förbud av NPD är inget annat än ren populism. Politikerna tror att de gör något åt högerextremismen, men driver dem istället till andra obskyra hembygdsföreningar eller under jorden. Nationaldemokraterna skulle älska sin nya roll som martyrer, förtryckta av staten och överheten.

  SvaraRadera