tisdag 19 oktober 2010

Senaste nytt från tyska äppelfronten


De marscherar på Tysklands gator, iförda svarta jackor och byxor, läderstövlar och röda armbindlar. De  viftar med röda fanor med en svart symbol och en vit cirkel i mitten. Låter det bekant? Låt dig inte luras: de här killarna är här för att protestera mot nynazister på sitt eget speciella sätt.

När högerextrema partier som NPD (Nationaldemokraterna) vinner mark i många områden i Tyskland, valde en grupp studenter från Leipzig en ny strategi för att bekämpa nynazism.

Det är något ruttet i staten Tyskland, och enligt hemsidan av Tyska Äppelfronten,  finns det ett allvarligt hot mot det tyska fruktbeståndet: Det tyska äpplet är hotad!

Landet invaderas av frukter söderifrån, och tyska skolbarn tvingas äta av främmande arter som t.ex. bananer och citrusfrukter.

Något måste göras, och den enda lösningen enligt tyska äppelfronten är att stänga landets gränser.I sex år nu har Tyska Äppelfronten visat upp sig varhelst nynazister anordnar demonstrationer och marscher. En natt år 2004, kvällen före en stor NPD-demonstration i Leipzig, kom idén upp:

Varför inte göra det roligt att demonstrera mot nynazister?


Inledningvis var det bara en handfull människor, ett par studenter och deras vänner. Iförda svarta kostymer, röda armbindlar och äppleflaggor gick de ut och uppförde ett slags gatuteater. Idén spred sig och blev snabbt populär, och nu har Tyska Äppelfronten över 1000 medlemmar i mer än 30 tyska städer.

Äppelsymbolen valdes av flera skäl: Det är delvis en ordlek med namnet Holger Apfel, NPD-ledarfigur som valdes in i delstatspatlamentet i Sachsen. Men framförallt är äpplet en typisk tysk frukt och den kan användas som satirisk metafor.Tyska Äppelfronten använder humorn som vapen. De vill att folk skall upptäcka det absurda i uppkomsten av dessa nynazistiska grupper, precis som Charlie Chaplin gjorde för 70 år sedan.


Allt började som ett skolprojekt bland en handfull studenter:
Källa: France 24

Front deutscher Äpfel på facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar