lördag 9 oktober 2010

Fußball & BierDet är min jobbhelg nu, med 12-timmarspass fredag, lördag och söndag. Då blir det inte mycket bloggande, men här kommer lite i alla fall, ihopplockad på rasten.

Igår var det EM-kval i herrfotboll. Sveriges Tv-stationer valde att visa Norge-Cypern och Moldavien-Holland, däremot inget från den stora sammandrabbningen mellan Tyskland och Turkiet på Berlins Olympiastadion. Synd, jag förstår inte hur programläggarna resonerar och prioriterar.

Hur som helst, det var en underbar laddad match. De turkiska fansen dominerade på läktarna, och där fanns också Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Erdoğan.

Den tyske landslagsspelaren Mesut Özil dominerade såväl före, under som efter spelet. Özil, som har turkiskt påbrå och hade kunnat välja att spela för det turkiska landslaget, både hyllades och buades av publiken i Berlin, som lär ha bestått delvis av 30 00 turkiska fans. Özil gjorde 2-0-målet i matchen, men fick gå ut i slutet med en knäskada. Özil har fått en blödning i vänsterknät. Till en början befarades han inte kunna spela tisdagens match mot Kazakstan, men nu hoppas de tyska landslagsläkarna att svullnaden ska vara borta på söndagen, och Özil ska vara spelklar på tisdag.

Det tyska landslaget gjorde stor succé under VM i Sydafrika tidigare i år, och uppmärksammades dels p g a att mer än halva truppen består av spelare med utländskt påbrå. Nu satt runt 30.000 turkiska fans på läktarna och buade varje gång Özil hade bollen, samt skrek "förrädare". Jag frågar mig förrädare mot vem? Mesut är född i Tyskland, hans föräldrar likaså. Det var hans mor- och farföräldrar som en gång i tiden emigrerade från Turkiet till Tyskland. Är etnicitet så viktig? Vad är man när man tillhör 3:e generationens invandrare? Vad är tyskt? Vad är svenskt? Vad är turkiskt? Måste vi alltid sortera in människor i etniska grupper? Gynnar det integrationen, och freden på jorden? Jag bara ställer frågan,..

Här ett två minuter långt klipp från tyska Rapport. Kan du inte tyska, kan du titta på bilderna och tre finfina mål av "tysk-turken" Mesut Özil och "tysk-polacken" Miroslav Klose.
I 40 tyska städer finns det något som heter "Bier-Bikes". Man kan hyra en gigantisk cykel, med bar, ölkranar, barstolar; dricka öl samtidigt som man cyklar i maklig takt (6 km/h är tillåtet!) Nu har en domare i Düsseldorf fått för sig att han ska förbjuda användandet av sådana rullande barer i sin stad. Läs här en engelskspråkig rapport om detta från Deutsche Welle. Domslutet väcker farhågor om, att det skall bli prejudicerande för hela landet. På Bier-Bikes hemsida tar man dock det hela med ro, och fortsätter sina ölturer som vanligt. Om du klickar på Tysklandskartan i högerspalten på hemsidan, kommer det upp en lista med alla städer där du kan hyra en Bier-Bike, ifall du har vägarna förbi.


Idag skulle John Lennon fyllt 70 år. Jag tycker att denna hyllning från Google är såväl fyndig som tankeväckande:
Till sist kan jag bara inte låta bli att visa en elak karikatyr om grekerna, som nu inbjuder kinesiska investerare för att få bukt med sin ekonomiska kris. Fortsatt trevlig helg önskar jag alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar