söndag 24 oktober 2010

Danmarks egen Lars Ohly eller "Skidegodt, Erich!"När jag var i Köpenhamn nyligen var detta politiska snackisen i alla medier: Ole Sohn, ledaren för Socialistisk Folkeparti, har under många år stött DDR och tagit emot pengar av Sovjetunionen, ända fram till murens fall 1989.

Från 1987 till 1991 ledde Sohn Danmarks kommunistiske parti (DKP), och han var allmänt lojal med Östblocket fram till dess kollaps. Ole Sohn var med vid  DDR:s 40-årsjubileum 1989 där han  prisade dess ”säkerställande av en rad grundläggande mänskliga rättigheter” och diktaturens roll för ”fred, säkerhet och avspänning i Europa”.

I fredags kom det fram att Sohn  sex dagar efter Berlinmurens fall, försäkrat DDR-regimen om DKP:s fulla stöd när det gällde att förhindra en återförening av Tyskland.

Och i söndags påmindes om att DKP fått stora belopp från Öst ända fram till slutet. I de ryska rullorna stod hans namn nedtecknat som mottagare av sammanlagt 5,2 miljoner danska kronor, något Sohn dock förnekar.

20 år senare trodde man kanske att allt var glömt i den vänster där forna fiendefraktioner allt oftare samarbetar.

I måndags pressades Sohn att be om förlåtelse. Trots att vare sig hans partikamrater i SF eller vännerna i Socialdemokraterna egentligen krävt det. Vänstern vill lägga historien bakom sig, men Sohn tycks i alla fall veta nu att den alltid kommer i kapp.

Press: Ole Sohn imod tysk genforening

Se de afslørende kvitteringer fra Moskva - Her er beviserne, Ole Sohn


De sovjetiska blodspengarna spökar ännu


Från min barndoms DDR-TV minns jag de danska Olsen Banden-filmerna.  

De var otroligt populära och sändes i östtysk TV om och om igen. Jag tror att jag sett varenda film i serien, som var förlagan till de svenska filmerna om Jönsson-Ligan. Naturligtvis dubbade även DDR-TV alla sina filmer till tyska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar