fredag 22 oktober 2010

Black Metal i Egypten - faraonernas och kontrasternas landEgypten är inte bara underbara bad, dyk & pyramider. Egypten är också en polisstat, kontrollerad genom undantagslagar. Här döms kritiska bloggare till fängelse. Samtidigt klagar människor över urusla statliga skolor, som håller på att ”utbilda” en ny generation analfabeter. De pekar på maktmissbruk och korruption.

De vet att  miljoner barn lever i misär. Enligt en Unicefrapport  lever 45 procent av barnen i Övre Egypten (landets södra del) under FN:s fattigdomsgräns. För barnen i republiken i sin helhet är det en fjärdedel som lever i denna misär.
Eftersom jag är en inbiten Egypten-fan, följer jag massor med bloggar om detta fascinerande land. En av dessa är Bitte Hammargrens blogg, mellanösternkorrespondent på Svenska Dagbladet. Läs hennes senaste blogginlägg här Bland annat tar hon upp, vad som kommer att vänta landet, när 82-årige presidenten Hosni Mubarak gått bort. Det spekuleras i att han är dödssjuk och många väntar sig dramatiska förändringar. 


"Biblioteksmusik" är en kortdokumentär om ett gäng egyptiska black metal-musiker. Filmen skildrar hur svårt dessa musiker har det när det gäller att ordna konserter, och hur motarbetade de blir av myndigheterna. Deras musik- och klädstil passar inte in i politikernas och de religiösa ledarnas världsbild.


1 kommentar: