fredag 8 oktober 2010

Fredagsmys med NiqaBitchFrån och med nästa år kan det bli förbjudet för kvinnor att bära slöja i Frankrike. Som ett svar på lagen, som godkänts i parlamentet, ville två unga studentskor i Paris testa vad som händer om en kvinna väljer att bära niqab – och korta shorts.


– Vi ville inte angripa eller håna fundamentalistiska muslimer. Vi ville ifrågasätta de politiker som röstat igenom den här lagen som vi tycker strider mot grundlagen, skriver kvinnorna under signaturen NiqaBitch på den franska sajten Rue 89. I ett filmklipp kan man se de båda kvinnorna promenera omkring på Paris gator. Parisarna verkar uppskatta vår look, konstaterar kvinnorna. 

”Lagen är absurd”

NiqaBitch är anonyma, men uppger att de är studenter i 20-årsåldern. Och även om en av dem är muslim, påpekar de att de själva inte kommer beröras direkt av slöjförbudet.

– Vi kan ärligt säga att vi förstår verkligen inte att man vill täcka sitt ansikte och se ut som Darth Vader i islams namn. Men vi trodde att det här var ett fritt land där var och en kan välja själv hur man vill klä sig och utöva religion efter sin egen vilja. Den här lagen är absurd – och verkar svår att tillämpa! skriver de på Rue89.

Lagen kan ännu stoppas 

 

Lagen mot heltäckande slöja har varit hett omdebatterad i Frankrike. Parlamentet har godkänt förslaget – men än kan det stoppas. Om lagen träder i kraft nästa år kommer kvinnor som bär burka eller niqab på offentlig plats kunna straffas med böter. En man som tvingar en kvinna att bära slöja kan också straffas.

Helena Utter,  Aftonbladet

1 kommentar:

  1. Det ar nastan (tyvarr inte helt) otroligt att nationer kan forbjuda kladesplagg!

    Det enda rationella argumentet jag hort ar att det kan vara en sakerhetsrisk i vissa miljoer, till exempel banker - men det kan man ju losa genom att be kvinnor visa ansiktet just pa banken. Dessutom tror jag inte bankran av just troende kvinnor med skylda ansikten varit nagot stort problem, eller har jag fel?

    :)

    SvaraRadera