tisdag 25 januari 2011

Klaus Barbie - slaktaren av Lyon

Klaus Barbie - The butcher of Lyon

Slutet av 1960-talet och hela 70-talet var studentupprorens tid i Europa och Amerika. Motståndet mot USA:s krig i Vietnam, kvinnorörelsen och den svarta medborgarrättsrörelsen i USA engagerade människor även utanför campus.

I Tjeckoslovakien blomstrade Pragvåren med en dröm om en socialism med ett mänskligt ansikte. Den krossades brutalt av Warszawapaktens pansar.

I Tyskland hade studentupproren också en annan dimension: Hatet mot föräldrargenerationen, som i långa stycken var delaktig i nationalsocialismens brott mot mänskligheten, eller fega medlöpare.

De allierades avnazificering av tyska folket nådde inte alla. Många gamla nazister och krigsförbrytare innehade höga poster i det västtyska samhället: inom rättsväsendet, på lärosäten, i skolor och inom politiska administrationer på alla nivåer.

Kända krigsförbrytare fick hjälp att fly till Latinamerika och några av dem, som Klaus Barbie, blev t o m anställda som agenter inom BND (Bundesnachrichtendienst), Tysklands utlandsspionage motsvarande amerikanska CIA.

Klaus Barbie, även kallad slaktaren av Lyon, torterade personligen män, kvinnor och barn på andra våningen av Hotel Terminus i Lyon. Överlevande minns hans exceptionellt högljudda skratt under tortyren.

Barbie och hans knektar bröt armarna och benen på Jean Moulin, ledare för den franska motståndsrörelsen. Moulin dog senare av sina skador. Barbie var också ansvarig för deportationen av judiska barn från ett hem för föräldralösa barn i Izieu nära Lyon. Barnen sändes till Auschwitz där de blev mördade.

BND anställde Barbie alias Klaus Altmann, när de hittade honom i Bolivia. Han ansågs vara en "hängiven antikommunist" och hans kodnamn var "Adler" (Örnen) med registreringsnummer V-43118.

Först 1972 spräckte de kända nazistjägarna Beate och Serge Klarsfeld Altmanns identitet. Bolivia utvisade honom till Frankrike 1983, där han senare blev dömd till livstid fängelse.

Du kan läsa hela historien om hur Klaus Barbie blev agent för Västtysklands säkerhetstjänst här i denna rapport från SPIEGEL International. 


Ibland hör jag folk säga: Men varför röra om i gammal skit? Låt det gamla vara och se framåt istället.

Mitt svar till dem är: Om vi inte kan minnas historien och dra lärdom av den, då kan vi inte heller bygga ett mänskligt och jämlikt samhälle för framtiden.

Torsdag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Låt oss hedra offren och aldrig glömma, att friheten måste utgå från individen. Indelningen av människor i kollektiv är förtryckets moder.

Läs om alla aktiviteter i Sverige på Förintelsens minnesdag här.


Förintelsens minnesdag - 27 januari from Ida Lindgren on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar