söndag 2 januari 2011

R.I.P. Daddy Cool - en av tyska industridiscons stora stjärnor är död


 Två dagar innan nyårsafton, den 29 december, avled "sångaren" och dansaren Frank Farrell, 61 år gammal, på ett hotellrum i St. Petersburg.

På 70- och 80-talet var han en del av den tyska supergruppen Boney M, som grundades av musikproducenten Frank Farian.

Från början var Farian den ende medlemmen. Han sjöng alla röster, även de kvinnliga, och mixade ihop allt i en studio. Frank Farrell kunde inte sjunga, och mimade alltså till Farians röst samtidigt som han dansade på scenen.


Boney M slog igenom 1976 med "Daddy Cool" och toppade de engelska och tyska topplistorna i tolv veckor. Gruppen turnerade flitigt i öststaterna, och i Sovjetunionen blev de närmast ikoner.

Deras musik används som bakgrundsmusik i filmer som den här: den prisbelönade kazakhiska filmen "Tulpan", som jag såg på Göteborg International Film Festival i fjol.Jag var aldrig ett fan av Boney M, men de spelades så flitigt i radio, TV och i alla jukeboxar, att det inte gick  att undvika höra dom, precis som ABBA på den tiden.

Boney M. gjorde aldrig någon hemlighet av att de mimade till andras röster, bara en av de tre körtjejerna sjöng på riktigt!

Frank Farian grundade också Milli Vanilli, som även de mimade, men sålde trots det 30 miljoner skivor. Allt går tydligen att sälja med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar