lördag 8 januari 2011

Mardrömmen på Södertälje sjukhus - När drevet löper amokNär drevet är igång och alla okritiskt följer ledaren är det nästan omöjligt att stoppa. Drevet är ett av de största hoten mot demokratin. Alla pekar finger samtidigt, marscherar i takt och kastar sten som om de vore utan skuld.

Det är en del av den mänskliga naturen, och det finns åtskilliga exempel på detta i historien. Det gäller att alltid vara kritisk och ifrågasätta det man läser och hör. Ställa sig frågan Kan detta vara möjligt? och kritiskt granska källan.

Jag får erkänna att jag också fallit i drevets fälla ibland. Jag var själv mycket upprörd över fallet med IVA på Södertälje sjukhus.

I början av år 2009 satte Janne Josefsson i sitt program Debatt igång ett drev mot intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Avdelningen anklagades för att ha en rasistisk kultur och en stämning som påminde om Ku Klux Klan - möten, patienter med utländsk bakgrund kränktes och sjukhusledningen var passiv.

Istället för att göra något åt rasismen som "avslöjades" i Debatt så började man jaga källor och ifrågasätta den undersköterska som trätt fram och berättat. Verksamhetschefen fick lämna sin tjänst och sedan blev det tyst.

Men nu, två år senare, har tidningen Sjukhusläkaren granskat fallet och tidningen ger en helt ny bild av det som hände: bilden av ett mediedrev som löpte amok.

De utredningar som har gjorts visar att det inte finns fog för att tala om en "rasistisk kultur" eller att patienter har drabbats- även om det framkommit att rasistiska kommentarer har fällts i fikarummen. JK har dessutom friat sjukhuscheferna och ger till och med beröm för hur man hanterade situationen efteråt.

Sveriges Radios program Medierna har besökt Intensivvårdsavdelningen så här två år efter stormen och pratat med Debatts Axel Gordh Humlesjö, undersköterskan som larmade, Peter Magnusson och tidningen Sjukhusläkarens chefredaktör Christer Bark.

Läs artikeln Så inleddes mardrömmen för personalen på IVA i Södertälje ur tidskriften Sjukhusläkaren här!

Lyssna på senaste sändningen av Medierna här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar