torsdag 27 januari 2011

Slutet för Bio Möllan


Om några timmar sätter kultur- och fritidsförvaltningen i Mölndal den sista spiken i kistan för Bio Möllan. Det betyder slutet för offentlig filmvisning i Mölndals enda biograf, som startades 1959; lika gammal som undedrtecknad.

Enligt förvaltningschefen Carina Nordegren "har antalet besökare i den offentliga biovisningen minskat starkt de sista åren. Detta är en trend som även följer andra kranskommuner men är väldigt påtagligt i Mölndal som endast ligger några hållplatser bort från SF:s biosalonger i Bergakungen, Göteborg."

Nåja, det är tio spårvagnshållplatser från Mölndals Bro till Korsvägen. Där måste man byta spårvagn och sedan är det ytterligare en hållplats till Bergakungen. Bor man i Lindome eller Kållered en ganska ansenlig sträcka, särskilt om man är pensionär. Men låt gå för det..

Vidare  i tjänsteutlåtandet: "Under 2010 besökte endast 24 personer i genomsnitt varje offentlig filmföreställning. Siffran bör ställas i relation till att Biograf Möllan har en publikkapacitet på 270 sittplatser.... Kommunens stöd till den offentliga biovisningen är avgörande. Publikunderlaget är inte tillräckligt starkt att entreprenören Göteborg Filmkonsult HB av egen finansiell kraft kan få verksamheten att gå runt."

Beslutet som med stor sannolikhet klubbas ikväll är "att den offentliga filmvisningen från och med hösten 2011 upphör." Vidare heter det att "beslutet bör ses som ett startskott för processarbete kring hur och på vilket sätt Mölndals stad ska arbeta med film i framtiden."

I dagens Göteborgs-Posten kan vi läsa om det lokala biografkriget, där giganten SF Bio äger drygt 90 % av marknaden i Göteborg. Jag tycker det är olyckligt med en så dominerande jätte som nästan har monopolställning.

På andra sidan har vi lilla Hagabion, Bio Capitol och Bio Roy som är de enda biograferna som visar film och dokumentärer från andra länder än USA. När televisionen domineras av amerikanska serier, talkshows, dokusåpor och filmer är det viktigt att det också finns alternativ till detta ensidiga utbud.

Trots allt andas kulturförvaltningens skrivelse optimism, dock något svävande och tvekande enligt min mening:  "Den nya tekniken (digitaliseringen, min anm.) kommer möjliggöra andra former av användningsområden där publiken och medborgare kan interagera med resten av världen genom teater, opera, författarsamtal, bolagsstämma, konserter, spelkonvent, konferenser eller VM-finalen i fotboll."

Här finns, anser jag, en enorm utvecklingskapacitet. Tänk om Mölndal, i likhet med, eller varför inte i samarbete med Bio Roy i Göteborg, satsade på ett film- och kulturcentrum, med direktsändningar av operor, konserter och drama från såväl Sveriges som världens stora scener.

Varför inte visa Dramatens uppsättningar? Då skulle vi konsumenter få något tillbaka av våra statliga skattepengar, som nu enbart hamnar i Stockholm. Eller se en uppsättning live från Metropolitan i New York? Självklart skall också utrymme finnas för pensionärsbion, som jag förstått också skall läggas ner fr o m i höst.

Ställer sig bara frågan: finns det några hugade spekulanter?Uppdaterad 2011-01-28:

Jag har idag haft kontakt med förvaltningschefen Carina Nordgren. Hon poängterar " att beslutet om att lägga ned offentliga biovisningar från hösten inte är av besparingsskäl. Däremot behöver vi göra "ett omtag" och finna nya former för filmens framtid i Mölndal."
  
"Vi står inför ett teknikskifte där vi går från analog till digital teknik där nya utmaningar och möjligheter ges. Någon sådan investering finns inte budgeterad för 2011, men kommer naturligtvis att finnas med i planeringen för framtida utveckling"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar