måndag 31 januari 2011

Cirkus Columbia - Bosniens oscarsbidrag når inte ända fram


 Göteborg International Film Festival


Cirkus Columbia

Minns du den oscarsbelönade filmen Ingenmansland?  Två fiendesoldater - en bosnier och en serb - bestämmer sig för att hjälpa en ensam soldat som lämnats liggande på en mina. Rör han sig sprängs alla tre i luften. De anropar sina respektive förband för att få hjälp, men två bittra fiender kan inte göra en gemensam insats för en soldats skull. FN:s styrkor tillkallas, men när också pressen få nys om historien sätts en enorm mediacirkus i gång.


Ingenmanslands var regisserad av Danis Tarovic, och ikväll var det dags för honom att presentera sin senaste film Cirkus Columbia på biograf Draken i samband med filmfestivalen. Han var personligen närvarande och ställde upp för en Q & A efter visningen.

Filmen är för mig årets första festivalbesvikelse. Kanske hade jag  för höga förväntningar. Istället för en skruvad  bykomedi från Balkan med färgstarkt persongalleri serverades en ganska blek och tam historia i TV-filmsgenren. Filmen grep aldrig tag i mig, skådespelarna liknade karikatyrer - tacka vet jag Emir Kustoricas mustiga filmer! -Cirkus Columbia är så långt därifrån man kan komma.

Så här presenteras filmen i festivalprogrammet:
Det är 1991 och Divko återvänder hem från sin 20 år långa exil i Tyskland. Med sig i Mercedesen har han en mycket ung flickvän och sin högt älskade katt. Hemma i byn finns ex-frun och sonen. Tanovic leker skickligt med komiska stereotyper och blickar nostalgiskt mot den östeuropeiska byfilmen i denna smått absurda, bullriga och varma tolkning av den välkända författaren Ivica Ðikic roman.

Filmen, som är producerad med stöd av Göteborg International Film Festival Fund är Bosnien-Hercegovinas Oscarsbidrag.

Regi: Danis Tanovic, Storbritannien/Tyskland/Frankrike/Belgien/Bosnien & Hercegovina/Slovenien, 2010


                                           Betyg: 2 mölndalskråkor


Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival finns samlade här!

1 kommentar:

  1. Grejen är den att Kusturicas filmer är överdrivna och väldigt orealistiska medan Tanovic här visar hur det egentligen faktiskt är/var i Bosnien på den tiden. I alla fall för oss som är gamla nog att minnas det.

    Jag kan förstå att det kanske är roligare för någon som inte kommer från området att titta på Kusturicas filmer och kanske samtidigt delvis få sina fördomar om Balkan bekräftade (trots att det egentligen inte är så som han vill få det till), men än en gång, detta är en realistisk skildring som inte kunde ha blivit bättre med tanke på folkets mentalitet där nere. Detta säger jag i egenskap av att själv ha växt upp i en liten stad i Herzegovina delen av landet! Just på grund av detta får filmen av mig en fyra, inte tillräckligt vass för en femma, så som Ingenmansland var!

    mvh

    SvaraRadera