torsdag 5 april 2012

Moder jord och fosterlandet - ekofascism bland tyska bruna


Delegat vid NPD-kongress i Thüringen/Foto:DPA

Kampen om de tyska väljarna inför delststatsvalen i Schleswig-Holstein och Nordrhein-Westfalen i maj blir allt hårdare. De tyska nationaldemokraterna (NPD) riktar sig sedan flera år tillbaka in på väljare med miljöpolitiskt intresse.

Jens Lütke kämpar mot genteknik och motorvägsbyggen. Vid den årliga Världsmiljödagen står han i första ledet som frivillig medhjälpare. "Jag får ofta frågan om jag tillhör De Gröna", säger han. Men Jens är inte grön, han tillhör NPD och är en av partiets ledande kandidater inför delstatsvalet i Schleswig-Holstein.


Foto: DPA
I tidskriften " Umwelt & aktiv" (Miljö & aktiv) kan man läsa artiklar om biobränslen, genteknik och trädgårdsskötsel, men här sprids också föreställningar från den fornnordiska och germanska mytologin.

Under rubriken "Heimatschutz" (Hembygdsskydd) läser man, att det tyska folket biologiskt och mentalt står över folk med annat etniskt ursprung. Känns retoriken igen? Tidskriften agiterar också mot halalslakt och könstympning, läs omskärelse av judiska och muslimska pojkar. 

Den ges ut av stiftelsen "Midgard e.V.". Dess styrelse och skribenter står dock nationaldemokraterna i NPD nära. I sitt partiprogram uttalar sig NPD mot genteknik och industriellt jordbruk, och lovar ökade statliga insatser för alternativ energi samt småskaliga och ekologiska jordbruk. 

DER SPIEGEL skriver intressant om den nya bruna ekofascism här på tyska och här på engelska

Samtidigt pågår det en process i Tyskland att genomdriva ett förbud av NPD, i mitt tycke att typiskt tyskt förhållningssätt: man tror att man kan förbjuda människors tankar. Det finns andra vägar att påverka opinionen i ett demokratiskt samhälle. 

Deutsche Welle skriver under rubriken Renewed efforts to ban German far-right NPD, om den aktuella utvecklingen när det gäller förbudssaken.


Några historiska anmärkningar:

1956 förbjöd förbundsrepubliken KPD, vilket ledde till det kommunistiska partiets upplösning. Förbudet bidrog på 1960- och 70-talet via studentrevolter till bildandet av RAF (Röda Armé Fraktionen), som under flera decennier terroriserade Tyskland med mord, kidnappningar och sprängattentat. 

För att bekämpa dessa våldsamma vänsterrörelser infördes det berömda tyska yrkesförbudet (Berufsverbot), som förbjöd människor anslutna till författningsfientliga organisationer på vänsterkanten att utöva yrken inom offentlig tjänst, som lärare och dagisfröken till exempel.


2 kommentarer:

 1. Religion bör vara ett medvetet val.
  Att korrigera uppväxande barns fysionomi och tankar så brutalt är ett brott.
  Pedofili straffas alltid hårt utom då världsreligioner backar upp förövaren.

  SvaraRadera
 2. Alla bör agitera mot "könstympning" av muslimska pojkar tills de är 16 år.
  Det som kallas rudimentärt i dessa gruppers kollektiva intressen krockar med individens integritet!
  Det som knipsas bort är en dubbel sidad hudremsa, mjuk, elastisk och töjbar, den innehåller nerver, blodkärl och muskelfibrer.
  Den huvudsakliga funktionen av förhuden är skydda ollonet mot temperaturvariationer, torka och skavning.
  Den spelar också en viktig roll för orgasm, sexualitet & närliggande delar indirekt eftersom den ökar penisens känslighet, blodcirkulation o glid.

  SvaraRadera