lördag 28 april 2012

Lisebergspremiär - i 50-talsrockens tecken

Svindlande höjder på Liseberg



Precis vid lunchtid försvann den strålande solen bakom moln och termometern höll måttliga 10 grader. Vädret till trots blev årets Lisebergspremiär en hjärtvärmande tillställning. Den nya Jukeboxen skulle invigas, och det musikaliska temat gick i 50-talsrockens anda.

Liseberg kan med stolthet kalla sig för en äkta Folkets Park, där det ligger mitt i stan. Årets säsongskort kostar, som i fjol, 195.- kronor. Då ingår entré varje dag hela året.

Nya Jukeboxen invigdes av Gert Lengstrand.  Gert grundade 1959 dansbandet Streaplers och har gjort sig känd som låtskrivare. Bland annat skrev han Charlotte Nilssons melodifestivalbidrag "Tusen och en natt", som vann Eurovision Song Contest i Jerusalem 1999.

Efter bandklippningen rusade Gert iväg till den extrauppsatta scenen och rockade loss till Carl Perkins´ Blue Suede Shoes tillsammans med bandet Homeboy Slim & Bad Habits.

Vill du se bilderna i större format? Klicka på dom! 



Gert Lengstrand i bandklippartagen



Gert Lengstrand skyndar upp till scenen....


...där han rockar losss med "Blue Suede Shoes"







Dagen till ära hade raggarklubben Nighthawks från Kungälv lånat ut denna bedagade skönhet, som väckte allmän beundran: 








Lite senare på eftermiddagen hälsade Lisebergs chef Andreas Andersen publiken välkommen vid Taubescenen, på perfekt dansksvenska. Jag som "halvdansk" hade förstås inga problem att förstå vad han sade. Det verkade inte resten av publiken har haft heller. 


Lisebergs chef Andreas Andersen håller välkomsttal




Andersen överlämnade årets Lisebergsapplaud till Eva Rydberg. Lisebergsapplauden delas årligen ut till en person som "gjort Sverige gladare. " Första applauden delades ut 1979 till Povel Ramel. 



Lisebergsapplauden överlämnas till en glad Eva Rydberg

Eva Rydberg


Årets vårtalare på Taubescenen var ingen mindre än Janne Josefsson. Det var inget direkt tal, gudskelov, utan mera ett kåseri, där han bland annat hyllade 91-årige Ronnie Hartley, som för övrigt fanns i publiken. 

Hartley ledde Lisebergs Promenadorchester från 1967 till 2007, men han spelade sin violin på Lisebergs caféer redan från 1957. 

Ronnie Hartley kommer från Danmark och tillhörde där den danska motståndsrörelsen mot den tyska ockupationen. Han greps och dömdes till 8 års arbetsläger i Tyskland, som han på grund av krigsslutet 1945 turligt slapp att fullfölja. 

Janne Josefsson


Vidare betraktade Janne Josefsson de växande klassskillnader i Sverige. Han påminde om sitt berömda reportage om en spårvagnsresa från Biskopsgården till Örgryte. 

Oavsett regering eller vilka som styrt Göteborg har vi bara fortsatt att bygga vallgravar mellan fattiga och rika. Han menar, att om vi inte får bukt med dom stora klassskillnaderna kommer vi att se en utveckling mot en än större polarisering. 


Jag kan inte annat än hålla med. Han vill inte ha ett klasslöst samhälle där alla har det likadant - ett sådant samhälle "skulle innebära en totalitär stat". Vi måste dock alla ha minskade klassklyftor som mål för att inte Sverige skall falla isär. 



Liseberg Marching Brass


Liseberg Marching Brass underhöll vid sidan om scenen med jazz- och schlagergodis. Bland annat kunde jag urskilja Nederländernas melodifestivalbidrag Ding Dinge-dong, med vilket de vann hela finalen 1975 - året efter att ABBA slog igenom med "Waterloo". 




Programmet på Taubescenen avslutades med Torsbybandet Top Cats. 

En timmes härlig rockabilly som avbröts med underbart värmländsk mellansnack. Top Cats musik måste upplevas live. 

Det märks så väl att killarna stortrivs tillsammans, och spelglädjen är det inget fel på.  

Tack, Top Cats, för att ni gjort Göteborg gladare, och lycka till med eran spelning i Kungshamn ikväll! 


Vill du se bilderna i större format? Klicka på dom! 










Naturligtvis avslutade de sin konsert med melodifestivallåten "Baby Doll.

Du som inte var med idag, kan höra den här: 









Göteborgs-Posten: 




Göteborgs-Tidningen: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar