torsdag 12 april 2012

Achtung! Romerna kommer!

"Romerna kommer: på rövarstråt i Schweiz"
De tillfällen jag köper svenska kvällstidningar kan räknas på ena handens fingrar, per år. Inte desto mindre läser jag både Aftonbladet och Expressen - på jobbet eller på stamkrogen. Jag har ofta förbannad dem för deras populism och skandaljournalistik.

Veckans upplaga av den schweiziska tidskriften "Weltwoche" (ungefär "Världen i veckan") slår dock rekord i effektsökeri. Veckotidningen är menad att sammanfatta världens viktigaste händelser. Senaste utgåvan är ett temanummer om "romska ligor som reser genom Schweiz och begår rån och stölder." 

Fotot på omslaget härstammar enligt Neue Zürcher Zeitung från ett fyra år gammalt reportage om roma som lever på en soptipp i Kosovo. 

"Die Weltwoche" står politiskt nära det schweiziska partiet SVP (schweiziska folkpartiet) - det största partiet i parlamentet, förbundsrådet.

Partiet tillämpar öppen rasism på ett sätt som jag tror skulle vara omöjlig i något annat europeiskt land. 

Deras valaffischer mot minareter och med fåren, där det svarta fåret skall sparkas ut har blivit ökända över hela världen. Ändå röstade var tredje schweizare på SVP vid senaste valet.

Stopp - Ja till minaretförbud


Sicherheit schaffen = skapa trygghetSåväl i Tyskland som Österrike har privatpersoner polisanmält veckans upplaga av "Weltwoche". Sinti och Romas Riksförbund i Tyskland kräver att försäljningen stoppas i tyska tidningskiosker och butiker. De menar att bilden uppmanar till såväl hat som diskriminering av en hel folkgrupp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar