lördag 14 april 2012

Det skall böjas i tid - omskolningsläger för ungdomar i DDR

Jugendwerkhof Torgau


Staden Torgau är idag mest känt för att det var här amerikanska och sovjetiska trupper för första gången stötte ihop under andra världskrigets slut 1945. Men staden har också en annan, mer ledsam historia. 

Stadens fängelse byggdes redan under kejsartiden 1901. Under nazisternas välde förvandlades det till ett militärfängelse under ledning av Wehrmacht. Tusentals tyska soldater, desertörer och befälsförvägrare hamnade här, många avrättades.

Efter krigsslutet tog den ryska ockupationsmakten över och nyttjade det som ett sovjetiskt militärfängelse. 1964 överlämnades det till de östtyska myndigheterna, DDR.

I dessa hus inrättades nu den slutna ungdomsanstalten Jugendwerkhof Torgau, en omskolningsinrättning som direkt understod ministeriet för folkbildning under ledning av Margot Honecker. 

Margot Honecker i sitt exil i Chile: "Jag ångrar ingenting"

Margot Honecker var utbildningsminister under 25 år, och fru till Erich Honecker, ordförande i SED (Tysklands Socialistiska Enhetsparti) tillika DDR:s president. Efter 1989 gick båda två i exil till Chile, där Margot fortfarande bor, och senast för några veckor sedan i en tv-intervju sade, att hon inte ångrar någonting.  

I DDR kallades hon i folkmun för "Die lila Hexe" (Den lila häxan) eftersom hon alltid använde ett speciellt schampo som gav hennes hår en lila ton. Numera dominerar gråskalorna, vilket inte hindrar henne ifrån att årligen fira DDR:s nationaldag med sina kamrater i det chilenska kommunistpartiet. 


Mellan 1 maj 1964 och 11 november 1989 (efter murens fall), blev här i Torgau mer än 4.000 ungdomar mellan 14 och 18 år inlåsta för att genomgå en omskolningsprocess (Umerziehungsprozess, ty.). 


I hela DDR var antalet ungdomar som tvingades genomgå detta 400.000, i ett land med knappt 17 miljoner invånare. 

 Dessa ungdomar hade inte begått något brott, utan ansågs inte kunna anpassas till "en socialistisk personlighetsutveckling" genom vanliga öppna ungdomshem. 

De eller deras föräldrar kan ha kritiserat det östtyska levnadssättet, fasthållit sin kristna tro eller har försökt fly till Västtyskland.  

I mars 1998 inrättades här en minnes- och mötesplats för allmänheten men framför allt för före detta fångar. Fram till 1989 utsattes de för isolering i små celler innehållandes endast en träbrits utan madrass och en hink som tömdes en gång per dag. 

De utsattes för såväl fysisk som psykisk tortyr, sexuella övergrepp och drillande i militära idrottsövningar. Meningen var att knäcka jaget och anpassa dem till en socialistisk människa i kollektiv anda. 

Det har dröjt många år för att människor som vistats i Torgau skulle våga träda fram. De har skämts och är än idag psykiskt traumatiserade. Nyligen avsatte den tyska regeringen 40 miljoner Euro för psykoterapi åt de drabbade. 

Organisationen för de drabbade säger dock att det är för lite. Pengarna räcker endast till en terapi för sex veckor, många skulle behöva behandling i flera år. 








Den 17 april invigs vandringsutställningen "Mål: Omskolning", om DDR:s repressiva undervisningssystem. Utställningen skall turnera runt på skolor och museer i hela landet och är redan fullbokad resten av året.





Det fanns 474 barnhem i DDR, varav 38 så kallade specialhem och 32 omskolningscenter för "speciellt svåra fall". Här en bildgalleri på några av dem. 


Hemsidan till Jugendwerkhof Torgau hittar du här (på tyska)





Nedan ett reportage, där vi följer med på en rundgång tillsammans med en kvinna som suttit fyra månader i Torgaus uppfostringsanstalt, översatt till engelska: 










Videon nedan laddades upp på YouTube av en privatperson som suttit på Torgau. Han kallar den för en minnesvideo till alla före detta fångar. 

Videon är en bildkavalkad, men framförallt lägger jag upp den på grund av bakgrundsmusiken, en vacker och gripande sång med Anett. Förstår du texten, förstår du varför. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar