lördag 7 april 2012

Inget TANZEN på långfredag - Let´s dance!Det är inte så många år sen allt var stängt på långfredagen i Sverige, och då menar jag ALLT. Inga affärer var öppna, inga biografer, inga restauranger, inga kiosker. På TV visades endast filmer om Jesu korsfästelse och på radion spelades enbart klassisk musik. 

I dagens Tyskland, åtminstone i vissa delstater, är det än idag förbjudet att dansa på långfredag. Piratpartiet i Hessen har klagat till Författningsdomstolen med krav om att upphäva dansförbudslagen. I Hessen är det förbjudet att dansa från skärtorsdag klockan 04:00 till påskafton midnatt. Även på påskdagen och Annandag påsk är dans inte tillåtet mellan 04:00 och 12:00, precis som på alla andra kyrkliga helgdagar. 

Författningsdomstolen avvisade Piratpartiets klagan. Den förbjöd även demonstrationer på långfredagen, som piratpartiet hade ansökt om. Istället ordnade partiet tillsammans med De Grönas ungdomsförbund "flashmobs online". Det är tillåtet att dansa mellan hemmets fyra väggar, privat. 

30 tappra demonstranter försedda med hörlurar samlades igår i Kassel och gjorde dansrörelser. 

Svenska Dagbladet skriver om det hessiska dansförbudet på sin kulturblogg. 

Deutsche Welle uppmärksammar piratpartiets misslyckade klagan i denna artikel på engelska. 


Här en flashmob utan musik som anordnades i Frankfurt långfredag förra året: 
Flashmob utan musik på Römerplatz i Frankfurt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar