tisdag 22 januari 2013

Tyskland och Frankrike firar guldbröllop
I dag firas 50-årsjubileet av det tysk-franska vänskapsavtalet Elyseefördraget. Hela det franska parlamentet och hela den franska regeringen med president Hollande är i Berlin för att fira tillsammans med sina tyska motsvarigheter. Hör Sveriges Radios Tysklandskorrespent Daniel Allings rapport: 


Lyssna: "För tyskar är Frankrike alltid en förebild"Franske presidenten De Gaulles berömda och bejublade "Tal till ungdomen", vid ett statsbesök i Tyskland den 9 september 1962. Här uppmuntrar han den efter kriget så osäkra och desillusionerade unga generationen, att vara självsäker nog att gå vidare. Därmed räckte han en hand till försoning med sina tidigare fiender, "arkefienden" Tyskland.
Intervju med Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle om det tyskfranska förhållandet: 
Ikväll bjuder Berlins Radiosymfoniorkesters chefsdirigent Marek Janowski in till en jubileumskonsert i Berlinfilharmonin. Orkestern bildades 1923 och är därmed Tysklands äldsta radioorkester.


Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och Frankrikes president Francois Hollande I närvaro av kansler Angela Merkel, president François Hollande och samtliga tyska och franska parlamentsledamöter spelas Beethovens Egmontuvertyr och Camille Saint-Saëns tredje symfoni i c-Moll, op. 78. Det hela avslutas med Europahymnen. 

Allt direktsänds av tyskfranska tv-kanalen och kan ses på webben från 17.15 om du klickar här. 


Lite schlager som avslutning : 
France Gall vid tyska schlagerfestivalen 1969


Fördjupning: 

De franska och tyska nyhetsbyråerna afp:s och dpa:s gemensamma temasida med historiska nyhetsrapporter om det fransktyska förhållandet:


Deutschlandradios temasida 50 Jahre Elysée-Vertrag

Information på engelska: Franco-German CooperationFler inlägg om Tyskland, Frankrike, politik och historia hittar du om du klickar på någon av de blå etiketterna nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar