måndag 28 januari 2013

Out in The Dark - Göteborg International Film Festival


Regi: Michael Mayer, USA/Israel/Palestina, 2012


"Efter ett passionerat möte på en gaybar i Tel Aviv inleder Nimr och Roy mot bättre vetande en relation. Nimr kan visserligen fritt passera gränsen eftersom han studerar på andra sidan, men det betyder inte att den israeliska säkerhetstjänsten inte noga följer hans steg. 

Hemma i Ramallah pressas han dessutom allt hårdare av sin bror och dennes underhuggare som har för vana att göra processen kort med israeliska angivare och homosexuella. Kärlek över politiska, sociala och geografiska gränser är ett minfält av klichéer, men Michael Mayer navigerar skickligt förbi fällorna i sin debutfilm

I centrum står ett kärlekspar det verkligen slår gnistor om, och Mayer lyfter även blicken från det personliga till det politiska och blottar effektivt hur livets hårda verklighet tar sig uttryck på båda sidor om gränsen mellan Israel och Palestina."

-Johan Blomqvist, GIFF-Nicholas Jacob och Michael Aloni övertygar som de älskande i denna kärleksfilm. De övriga skådespelarna känns dock ibland amatörmässigt stela i sitt agerande. Konflikten mellan Israel och det ockuperade Västbanken skär rakt igenom denna hjärtskärande kärleksrelation, och till slut ställs frågan till sin spets: Hur mycket är jag beredd att offra för kärleken? En gripande berättelse som tar tag, som berör och ställer svåra frågor utan givna svar. Huvudpersonerna känns äkta och betyget blir som helhet tre kråkor. 

Så här tyckte Hollywood Reporter, afterelton och Rotten Tomatoes.


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar