måndag 21 januari 2013

Österrike behåller allmän värnplikt - det har folket bestämt

Foto: Picture Alliance/dpa

För första gången i Österrikes moderna historia hölls igår en nationell folkomröstning. Socialdemokraterna (SPÖ) och de gröna ville, liksom Sverige, Tyskland och Frankrike, avskaffa den allmänna värnplikten och istället skapa en yrkesarmé. 

60% av österrikarna avvisade detta i söndagens folkomröstning som, trots att den endast är rådgivande, skall följas, vilket försvarsminister Norbert Darabos (SPÖ) meddelade idag. 

För närvarande inkallas årligen 22.000 unga män till en sex månader lång tjänstgöring. 14.000 gör vapenfri tjänst inom sjukvården varje år. Det var ett tungt argument för dem som röstade för ett bibehållande av värnplikten, eftersom man var rädd för att sjukvården skulle försämras betänkligt utan deras arbete. Dessutom sätts ofta värnpliktiga in vid naturkatastrofer som till exempel laviner.

Österrike är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Grundlagen skrevs 1955, efter att ockupationsmakterna lämnat landet och man åter blev en självständig nation. I samma grundlag förpliktar man sig också att aldrig mer gå med på en återförening med Tyskland. 


Austria votes in favor of retaining conscription, Deutsche Welle.

Jubel und Kritik nach Volksbefragung, ORF

Österrike behåller värnplikten, MetroNu blir det reklamfilm: Fler inlägg om Österrike och politik hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar