tisdag 29 januari 2013

Jakten - Göteborg International Film Festival


Regi: Thomas Vinterberg, Danmark, 2012
"Efter en tuff skilsmässa har dagispedagogen Lucas (Mads Mikkelsen) fått nytt jobb, ny flickvän (Alexandra Rapaport) och en bättre relation till sin tonårsson. Allt förändras när hans bästa kompis lilla flicka anklagar honom för något som tolkas som sexuella övergrepp. 

Efter Submarino skildrar Thomas Vinterberg och manusförfattaren Tobias Lindholm subtilt en obehaglig häxjakt och hur ett litet samhälle förlorar sin oskuld. Vardagslivet förvandlas till en mardröm och filmen är 15 år efter Festen ett lika spännande och psykologiskt komplext drama. 

Mads Mikkelsen vann priset som bästa skådespelare i Cannes och han är omgiven av välspelande kollegor som Susse Wold och Thomas Bo Larsen. Belönades med manuspriset vid European Film Awards."

-Eva Novrup Redvall, GIFF-


Ett starkt och drabbande drama som går genom märg och ben. Aldrig har ett drev mot en oskyldig anklagad skildrats så starkt som i detta danska drama. Mads Mikkelsen är lysande, men det är också alla andra medverkande, i synnerhet Annika Wedderkopp som spelar den lilla flickan Klara. Mikkelsen drabbas av den värsta mardrömmen en man kan uppleva, Vinterberg bygger suggestivt upp spänningen ända till det dramatiska slutet. En av de bästa filmerna jag sett. Var kommer alla dessa duktiga danska skådespelare ifrån? Jag hittar inte något att anmärka - full pott vilket betyder fem kråkor.

Så här tyckte tittarna på Rotten TomatoesSamtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar