onsdag 27 juni 2012

Irak inifrån - ny webbplats för undersökande journalistik

IMS, International Media Support, informerade igår om en ny webbsida för undersökande journalistik i Irak. Den heter Nirij, Network of Iraqi Reporters for Investigative Journalism

Nätverket är det första av sitt slag i landet, och dess uppgift är att främja undersökande journalistik på nätet samt överbrygga språkbarriärer. Sidan lanserades i mitten av juni på engelska, arabiska och kurdiska.

Webbplatsen skall vara ett fönster för irakiska journalister som är intresserade av undersökande journalistik, men också  för internationella besökare som vill få en bättre förståelse av det irakiska samhället - ett fönster bortom de stora nyhetsbyråmonopolen.

Jag har tagit mig en titt på deras engelska nyhetssida idag.  Den verkar lovande och jag har placerat den i min blogroll. Därmed får jag uppdateringar direkt i bloggen så fort de har publicerat något nytt.


Till sist vill jag än en gång puffa för NYOI (National Youth Orchestra of Iraq) 
- ett fantasiskt musikprojekt som jag följer på deras Facebooksida och YouTubekanal


Läs också denna artikel med Irakanknytning från dagens GP: om Ibrahim som arbetat natt i fem år för att kunna plugga till undersköterska i Sverige, och som nu skall utvisas till Irak. Här en artikel ur dagens Norrtelje Tidning, om ett syskonpar som fått avslag på sina asylansökan och skall utvisas till Irak Syskonen skickades till Sverige från Bagdad 2008. Pappan är journalist och levde under dödshot. Mamman tog beslutet att Cristian och Masarra skulle skickas till en irakisk familj de kände i Farsta. "Under en månads tid fördes de av smugglare till Sverige, bara 11 och 14 år gamla. Den 14 juli togs de emot av familjen i Farsta och sökte asyl hos Migrationsverket. De började skolan under hösten och sedan flyttade de runt till flera olika ställen i väntan på besked.Första avslaget kom redan i februari 2009, men det kunde aldrig verkställas eftersom det inte fanns någon mottagare i Irak. Syskonen har inte haft någon kontakt med sin familj sedan de åkte."Efter gårdagens inlägg, som tog flera timmar att ställa samman, blev det en snabbloggning idag. 
Fler inlägg om Irak, politik och NYOI hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar