måndag 18 juni 2012

Film är bäst på bio - men vem bestämmer vad du kan se?

Biograf Draken i Göteborg
Biograf Draken vid Järntorget i Göteborg är festivalbiograf för den årliga Göteborg International Film Festival under 11 dagar i januari/februari. Drakens duk är 20 meter bred och den totala ytan 102 kvadratmeter. En mäktigare filmupplevelse får man leta efter, och jag håller fortfarande stenhårt på att film är bäst på bio. Här har jag upplevt filmer från alla världens hörn, filmer som aldrig går upp på ordinarie biorepertoar.

I Katrineholm, Hudiksvall, Helsingborg, Gävle, Örebro, Sundsvall, Strängnäs, Norrköping, Luleå, Linköping, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Härnösand, Karlskrona, Kristianstad, Köping, Mariestad, Mjölby, Mora, Motala, Norrtälje, Nyköping, Skara, Skellefteå, Skövde, Uddevalla, Vetlanda, Visby, Vänersborg, Västervik, Örnsköldsvik, och Östersund visas i veckan endast amerikansk film i SF Bios salonger. 

SF Bios dominans i Sverige är närmast total. Amerikaniseringen i Sverige har gått så långt, att de flesta inte är medvetna om det. Det gäller i hög grad utbudet i TV, i ännu högre grad på bioduken.  

Vem bestämmer vilka filmer du kan se på bio? I senaste upplagan av Kino, ett av mina favoritprogram i Sveriges Radio, undersöktes den svenska biomarknaden. Hur har SF Bio:s dominans påverkat utbudet av film? Vilka har gynnats och vem har förlorat när biografmonopolet är ett faktum? 


När filmutredningen kom 2009 påpekade utredaren Mats Svegfors att en av filmbranschens stora utmaningar i framtiden kommer vara att hantera den "monopolliknande situation" som har uppstått på den svenska biografmarknaden. 


2004-2005 pågick en strid när Sandrew-Metronome var till försäljning och SF Bio ville köpa. Det fick de inte då, konkurrensverket stoppade affären, och i stället köptes biografkedjan av dåvarande Triangelfilm, SS Fladen och Atlantic film som bildade Astoria cinemas 2005. 

Men de gick i konkurs redan 2007. Sedan dess har SFBio och Svenska bio som ägs till 49% av SF varit dominerande på biografmarknaden. I Sveriges 20 största städer kontrollerar de tillsammans över 95 % av biofåtöljer. 

I programmet intervjuas några av de distributörer som har berörts av den här situationen. Hör företrädare till Folkets Bio och Sture Johansson, som är programdirektör på SF Bio.

Ett mycket intressant program som belyser den amerikanska kulturimperialismen. Det är viktigt att få se film från andra länder än USA, och här talar jag inte om obskyra dokumentärer om fåraherdar i Uzbekistan, utan om Cannesvinnare och internationella filmer prisbelönta vid filmfestivaler i Toronto, Venedig, Berlin. Många av dessa får ingen distribution i Sverige. Har man tur köps dom in av SVT och visas en tisdagkväll med starttid 22.45 i Tvåan. 

Du kan höra veckans Kino på dess hemsida, eller via länken nedan: Lyssna: Kulturradion: Kino


Läs även Gunno Sandahls blogg som skriver om samma ämne under rubriken: 


Fler inlägg om film och kultur hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar