tisdag 5 juni 2012

Historisk regeringsbildning i Kiel - tillykke!

SSW:s partiledare Anke SpoorendonkFör en knapp månad sedan var det val i Schleswig-Holstein, till delstatsparlamentet i Kiel. Trots att Piratpartiet var den stora vinnaren - de lyckades med 8,2 % komma in i parlamentet för första gången - är det det lilla partiet SSW som dragit vinstlotten med sina 4,6 % av rösterna. 

SSW står för Südschleswigscher Wählerverband - på danska Sydslesvigsk Vælgerforening - och representerar de danska och frisiska minoriteterna i Schleswig-Holstein. I veckan avslutades koalitionsförhandlingarna mellan socialdemokraterna SPD, Miljöpartiet De Gröna och SSW. För första gången i Förbundsrepubliken Tysklands historia deltar nu de danska och frisiska minoriteterna aktivt i en delstatsregering, tillykke!

Det enda som återstår är ett godkännande av de tre olika partiernas medlemmar på extra inkallade möten nu på lördag. Partierna har skrivit ihop ett 60-sidigt koalitionsfördrag, där SSW:s ledare Anke Spoorendonk blir minister med ansvar för justitieministeriet, kultur och Europafrågor. De Grönas Monika Heinold blir finansminister, och Robert Habeck blir jordbruksminister och får dessutom ansvaret för "Die Energiewende", dvs omställningen från kärnkraft till förnyelsebar energi. Resten av ministerposterna får SPD, vars ledare Torsten Albig blir delstatens ministerpresident. 

Tillsammans har SPD, Gröna och SSW en majoritet med ett mandat mot oppositionen bestående av kristdemokraterna CDU, liberalerna FDP och Piratpartiet. Mandatperioden i Schleswig-Holstein är fem år - vi får se om denna ganska svaga majoritet håller under hela den tiden. Det finns redan olyckskorpar som börjat kraxa om nyval.Länkar:
Fler inlägg om Tyskland och politik hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar