fredag 4 maj 2012

1:a maj i Bautzen - civilkurage mot främlingsfientlighet och rasism

Den lilla staden Bautzen, på sorbiska Budyšin, ligger i östra Tyskland och har drygt 40.000 invånare. Den är belägen 6 mil öster om Dresden, 2 mil norr om tjeckiska gränsen och 4 mil väster om Polen. 
Under trettioåriga kriget belägrades Bautzen av svenska trupper 1634 och brändes till större delen ner. 


1904 uppfördes en fånganstalt som i folkmun kallas det ”gula eländet” (Gelbes Elend) på grund av färgen på byggnadsmaterialet. 1945 togs ”gula eländet” i bruk av den sovjetiska hemliga polisen som interneringsläger för obekväma. Mer än 2800 personer förlorade sina liv där fram till 1950. 

Fängelset som ligger i utkanten av staden är fortfarande i bruk. Under DDR-tiden utvecklades staden till en vetenskaps- och industristad, men även till en förvaringsort för regimkritiker. 

Ökänt är stadens andra fängelse, Stasi-Knast (ungefär Stasi-stillot), som är beläget i stadens centrum. Hit skickades regimkritiker från hela DDR. Fängelset stängdes 1992 och är idag ett minnesmärke.


Nedan mandatfördelningen i regionparlamentet: Kristdemokraterna CDU är störst med 41 mandat, följd av vänsterpartiet DIE LINKE (19 mandat) och socialdemokraterna SPD (12 mandat). Nationaldemokraterna NPD har 5 mandat, och de gröna Bündnis 90/Grüne endast 3. Resten är småpartier. Den 1 maj samlades NPD i staden för en 1:a majdemonstration. De lyckades samla 250 medlemmar och sympatisörer, medan 3.000 Bautzenbor samlades till motdemonstration. 

Polisuppbådet var stort med enheter både från Dresden och Leipzig. Här har jag samlat bilder från "1:a majfirandet i Bautzen". De visar tydligt med vilka paroller NPD försöker locka till sig unga arbetare. 


Vill du se bilderna i större format, klicka på dom!"Arbetare hand i hand - Mot Euron i vårat land" - "Vi arbetar - Bryssel kasserar". Känns dessa slogans igen? Samma budskap kan man hitta bland "Die Linke" eller Vänsterpartiet i Sverige. De 250 NPD-sympatisörerna kunde genomföra sin demonstration under stark polisbevakning. 

Äpplet faller inte långt från trädet. 

Unga arga nationalister
Stort polisuppbåd både till fots och till häst.


Accept what you can´t change, change what you can´t accept.
 -Öppna ögonen, visa civilkurage!

Nej till högern, nej till NPD!

Din röst mot högern! 


Tveka inte att besöka Bautzen och dess omgivningar som turist. Staden ligger i ett av Tysklands mest natursköna områden, och man kan passa på att besöka de närliggande länderna Tjeckien och Polen. Dresden är en riktig barockpärla som man har byggt upp igen från grunden, efter de förfärliga terrorbombningarna under krigets sista dagar. Även porslinsstaden Meißen är värt ett besök, underbart vackert belägen vid Elbesluttningen. 

NPD må hitta sina sympatisörer genom nationalistiska paroller som appellerar till unga arga arbetare. Det är dock min övertygelse, att vi endast genom att leva i gemenskap inom EU kan förhindra framtida krig och konflikter i Europa. Det har vi haft tillräckligt av så det förskräcker. När jag såg NPD:s banderoller kom jag att tänka på de gamla naziaffischerna på 30-talet. 
Enkla budskap från en underdogposition, som i denna med texten: 

"Slut på korruptionen - rösta på nationalsocialisterna!"
Här nedan en video från 1:a maj 2011, då "Die Unsterblichen" (de odödliga) marscherade genom Bautzen med ett fackeltåg. Myndigheterna blev helt tagna på sängen, och den ger i alla fall mig rysningar. Det här är inte det Tyskland jag lämnade i slutet på 70-talet.
I undertexten på YouTube skriver de: 
Stoppa utdöendet av det tyska folket, försvarar er! 


Kämpa för en bättre familjepolitik och en omfördelning av de sociala transfereringssystemen mellan asylanter och tyskar! 


Bilderna från demonstrationen i Bautzen har jag hämtat från Facebooksidan 
"Augen auf - Zivilcourage zeigen" (Öppna ögonen - visar civilkurage!) 
De uppdaterar allt eftersom folk skickar in sina egna bilder. 
Till sist en lokalt producerad video som uppmanar att delta vid motdemonstrationen vid
 NPD:s 1.a majfirande: Bautzen mot högern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar