söndag 6 maj 2012

Piratpartiet stora vinnaren i Schleswig-Holsteinvalet

Schleswig-Holsteins flagga


Idag röstades Sarkozy bort av franska folket till förmån för Hollande, som kommer att vara Frankrikes president de kommande fem åren. På radions 21-nyheter berättades att han redan ikväll kommer att föra ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De grekiska väljarna visade idag sitt misnöje mot PASOK och Ny Demokrati, de partier som förhandlat fram EU-avtalen som innebar nedskärningar i statsbudgeten, som krav för att få nya lån. Ett nynazistiskt parti, kallad "Gyllene Gryning" har röstats in i parlamentet. 

Jag skall här koncentera mig på dagens nyval i den tyska delstaten Schleswig-Holstein, den nordligaste delstaten som gränsar mot Danmark. 2,2 miljoner invånare var idag röstberättigade att välja ett nytt parlament som har sitt säte i huvudstaden Kiel. 


Lübeck, Holstentor


Jag växte upp i denna fyrspråkiga stat, närmare bestämt i Lübeck mellan 1970 och 1978. Det var där jag tillbringade mina tonår innan jag flyttade till Sverige. Här talas förutom tyska, också danska, frisiska och plattyska. Jag läste danska som andraspråk i skolan, vilket man kan göra på många skolor i Schleswig-Holstein. 


LübeckDagens val blev ett jämnt lopp mellan de hittills regerande kristdemokraterna (CDU) och socialdemokraterna (SPD). Båda partier blev ungefär jämnstora. Den stora sensationen var Piratpartiets framgång. De bokstavligen äntrade, efter Berlin och Saarland, sitt tredje delstatsparlament. Vänsterpartiet DIE LINKE åkte ur, och liberala FDP klarade sig kvar. (Många hade förutsagt att partiet skulle åka ur parlamentet, eftersom de på riksnivå ligger på mellan 2 och 3 % i opinionsmätningarna). 


Valresultatet som det såg ut strax före midnatt:


Kristdemokraterna CDU  30,8 % (-0,7)   22 mandat
Socialdemokraterna SPD 30,4 (+5,0)       22 mandat
De Gröna                         13,2 (+0,8)       10 mandat
Piratpartiet                         8,2 (+6,4)         6 mandat
Liberala FDP                     8,2 (-6,7)          6 mandat
Danska SSW                     4,6 (+0,3)         3 mandat
Vänsterpartiet LINKE       2,2 (-3,8)        0 mandat
Nationaldemokraterna NPD 0,7 (-0,2)    0 mandat


Valdeltagande 60,1 % (minus 13,5%)

SSW, som samlar de danska och frisiska minoriteterna är undantagen från 5%-spärren, för att säkra att det alltid finns en minoritetsrepresentation i parlamentet. 


Valresultatet innebär att Jost de Jagers CDU inte kan fortsätta regera med FDP. Ett alternativ är att bilda en så kallad "stor koalition" med Torsten Albigs socialdemokrater. Albig har före valet uttalat sig för en "Dänische Ampel", ett danskt trafikljus bestående av SPD, SSW och De Gröna.

Nu väntar koalitionsförhandlingar, och resultatet kommer att visa sig kanske redan denna vecka. 

Så här glada såg piratpartisterna ut på sin valvaka i Kiel, jublande till Queens hit "We are the champions": 
Mer att läsa om valet i Schleswig-Holstein: 

Avslutningsvis några vackra bilder från mitt älskade Lübeck: 

Fler inlägg om Lübeck eller Tyskland hittar du om du klickar på någon av de blåa etiketterna nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar