fredag 11 maj 2012

Fatwa mot Shahin Najafi - ännu ett offer för kränkta islamister

Shahin Najafi


Den i Köln boende persiske rapparen Shahin Najafi har drabbats av en fatwa. Anledningen är hans senaste protestsång "Naghi", en monolog med en påhittad imam. Inför imamen beklagar sig Najafi över den rådande situationen i Iran.

Hans texter är islamkritiska och han tar upp frågor kring teokrati, sexism, feminism, jämställdhet, mänskliga rättigheter och yttrandefriehet. SVT:s Kulturnyheterna skriver på sin hemsida:

Fatwan utdelades av ayatollan Safi Golpayegani, efter att rapparen släppt en kontroversiella låt, "Naqi", som anses förolämpa den shiitiska imamen Naqi.

Den regimtrogna nyhetssajten Asr Emrous uppmanade på sin webb till att Shahin Najafi skulle hängas. De skrev att folk skulle leta upp Najafi och "skicka honom till helvetet".Enligt tyska publicserviceradion Funkhaus Europa skall en arabisk affärsman ha erbjudit 100.000 dollar på hans huvud, till den som dödar honom.

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter nämner fatwan mot Najafi på sina hemsidor idag.

Artikel på engelskspråkiga Al Arabiya News
Rapper Shahin Najafi rejects criticism, engelskspråkigt på Deutsche Welle

Är du bevandrad i tyska språket, kan du både läsa och höra en intervju med honom här: på dagens Funkhaus Europa. 

Tyska ettans nyhetsmorgon. Nedan låten som upprört det iranska prästerskapet, och som lett till fatwan:Kanske någon persisktalande kan hjälpa till att översätta sångtexten? Jag ser en moskékupol omvandlat till ett kvinnobröst, toppad av gayrörelsens regnbågsflagga. Det skulle vara intressant att få en översättning.


Shahin Najafis hemsida. 


Shahin Najafi på Facebook
Efter att jag lagt upp inlägget på Facebook, tipsade en vän mig om denna översättning av låten
på denna hemsida: iranian.com. Tack!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar