onsdag 30 maj 2012

Damas De Blanca - clandestinamente en Cuba

Damas De Blanco demonstrerar i Havanna


Lugn! Rubriken till trots kommer även detta inlägg att vara skriven på svenska, må vara med källangivelser på engelska, spanska och tyska: 

De senaste veckorna har läget för de mänskliga rättigheterna i Azerbaijan stått i fokus i europeiska media, och jag har skrivit en hel del om detta på bloggen. Nu när Eurovision Song Contest är över gäller det att behålla fokus på landet och följa upp situationen där, men för den delen får vi inte glömma att rätten till yttrandefrihet kränks i många fler länder.


I svensk media finns väldigt lite rapporterat om situationen på Kuba. Den som vill ha information därifrån måste förlita sig till internationell press.Den 17 mars i år arresterades Niurka Luque Alvarez, människorättskämpe och medlem i "Damas De Blanco", under en fredlig protestaktion som anordnats till minnet av 9-årsdagen av den "svarta våren", då massarresteringar ägde rum av aktivister, journalister, författare och politiker. De anklagades för att ha tagit emot pengar och gåvor från USA i syfte att undergräva det socialistiska samhället. Därigenom skulle de bryta emot den så kallade munkavlelagen (lag 88 eller Lex Mordaza) som förbjuder kubaner att kritisera revolutionen. Efter rättegångar dömdes de till i genomsnitt tjugo års fängelse.


Niurka Luque Alvarez placerades först i fängelset El Guatao, men hamnade så småningom i det beryktade kvinnofängelset Manto Negro, "den svarta kloaken". Med hjälp av frilansjournalisten Dania Virgen Garcia lyckades hon i förra veckan smuggla ut en i fängelset inspelad video, där Luque Alvarez anklagar fängelsepersonalen för fysisk och psykisk misshandel, hot och vägran att ge henne livsnödvändig medicin (hon lider av epilepsi).


ISHR, International Society For Human Rights, kritiserar den omänskliga behandlingen och kräver av den kubanska regeringen att hon omedelbart flyttas till ett sjukhus där hon kan få adekvat vård. 

2005 tilldelades Damas De Blanco det av Europaparlamentet stiftade Sacharovpriset för tankefrihet. Varje söndag protesterar kvinnorna mot fängslanden av politiska fångar. De går till mässan iklädda vita klänningar, och går därefter tysta genom gatorna i dessa vita kläder. Färgen vitt symboliserar männens oskuld.
Nedan den utsmugglade videon, på spanska, otextat: Den kubanske oppositionspolitikern José Daniel Ferrer blev nyligen satt under husarrest, efter att ha blivit arresterad den 9 maj i år. Han är talesman för UNPACU, Patriotic Union Of Cuba, som har som mål att omvandla landet från kommunistisk enpartistat med planekonomi till en konstitutionell demokrati med marknadsekonomi. Du kan läsa mer om honom på ISHR:s hemsida. Amnesty Internationals Kubasida.

Latina Press (på tyska)
Cuba Democracia y Vida (på svenska)Frihet är alltid frihet för dem som tänker annorlunda - 
Rosa Luxemburg
Fler inlägg om Kuba, Latinamerika eller Human Rights hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar