onsdag 16 maj 2012

Schweden für immer - Glad Mittsommer!
Längtar du redan till midsommar och kan inte vänta? Då föreslår jag att du tar Kielbåten från Göteborg och beger dig 3 mil söder om Kiel, till Plön. Där firas varje år på Kristi Himmelfärd ett svenskt Mittsommerfest. 


Kransbindning, majstång, svensk folkmusik och dans samt coverband som spelar ABBA:s och Roxettes låtar. Dessutom Biergarten, Bondens marknad, bondgård med barnaktiviteter. 


Plön är en liten sömnig småstad på 14.000 invånare, ett tåguppehåll på sträckan Lübeck-Kiel. På sommaren blommar staden upp tack vare sina omgivande sjöar och skogar som lockar till bad, segling och vandring i naturen.


Plön har en lång historia och erhöll sina stadsrättigheter redan 1236. Staden hade då namnet “Plone”. Plön tillhörde från 1761 Danmark och blev Kung Christian VIII:s favoritsommarresidens. Bland annat erhöll den danska kungens barn sin utbildning i Plön. Därav platser som “Prinzeninsel” och “Prinzenhaus”. 


1867 kom Plön under preussiskt styre.

Slottet i Plön byggdes 1633. Det har fungerat som sommarresidens, internat och numera tillhör det Tysklands största optikerföretag och fungerar som lärosäte för optikerutbildning. Plön är omringad av fem sjöar varav den största är Grosser Plöner See. Alla dessa sjöar ger unika och otroligt mysiga badställen.

Nedan den vackra korsvikeskyrkan Johanniskirche, byggd 1685:Här en typisk Plöngränd, en så kallad "Twiete". 
Denna, "Schultwiete", leder från Gamla Stan ner till sjön:

Bilder från tidigare Mittsommerfester i Plön: 

Blågula flaggor är det gott om:


Bindning av midsommarkransar:Barnens glasspaus: 


Biergarten:


Naturligtvis finns det ett ABBA-Coverband...

...och publiken är i full gång:


I år uppträder även Rocksett: 


Det äts inte bara korv i Tyskland, för den som trodde det. Här röks det fisk: Har du blivit sugen på att åka till Plön, här finns lite semestertips på svenska.

Mittsommerfests hemsida på tyska har du här.  


Familjen Kreuters fina fotresereportage har du här. 

Till sist ett klipp med vackra bilder från Plön och dess omgivning som jag hittade på YouTube: 


Glad Mittsommer! Fler inlägg om resor, Tyskland eller Sverige hittar du om du klickar på respektive blå etiket här nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar