onsdag 14 mars 2012

Frankrike och det glömda folket från Tonkin


Den franska presidentvalskampanjen börjar närma sig sitt slut. Ska Frankrikes president Nicolas Sarkozy kamma hem segern också i årets val? 
Valdebatten i Frankrike är i full gång, den 22 april är det första omgången i presidentvalet. Och den senaste tiden har Sarkozys uttalanden handlat mycket om invandrare. Vissa menar att han fiskar i grumliga vatten och vill ta röster från den högerextrema Nationella fronten.
Sarkozys retorik blir allt mer främlingsfientlig. "Vi har för många invandrare" säger han, och hotar med att Frankrike kan komma att lämna Schengensamarbetet. Han vänder sig till de som drömmer om fornstora dar och de som förordar en nationalistisk och isolationistisk politik, tvärt emot hans tyska kollega och valhjälpare Angela Merkels politik.  
Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle gjorde idag följande uttalande med anledning av Sarkozys tal (jag citerar det på engelska): 
"Retreating into national shells is the wrong path. It is not protecting borders within the European Union that will make Europe safer, but rather the protection of Europe's external frontiers."
Fortsätter Sarkozy att piska upp de främlingsfientliga stämningarna, kommer det snart åter att koka i de franska banlieus. Men det är inte bara invånarna där som lever i utanförskap i dagens Frankrike. 
I den lilla sydfranska staden  Sainte-Livrade-sur-Lot lever sedan 1956 tusentals vietnameser som tvingades fly norra Vietnam efter det stora franska nederlaget i Indochinakriget. 
Fallskärmssoldater, änkor till franska officerare, deras barn och övriga familjemedlemmar som tvingades fly tillsammans med de retirerande franska soldaterna.  
De levde i flyktingläger bestående av plåtskjul, och många av dom bor så än idag - utan rinnande vatten och med dass på gården. 
Det är först på senare år som vissa av dessa flyktingar fått kommunal hjälp till att bygga riktiga bostäder - mer än femtio år efter flykten.  
För Frankrikes del är det föga hedervärt, hur man behandlat vietnameserna som stått på landets sida, och på grund av det fått fly från sitt hemland för alltid.. 

Nedan ett reportage på engelska från Deutsche Welle om det glömda folket i Sainte-Livrade-sur-Lot:Nedan ett inslag från EuroNews, från Sarkozys tal där han hotar att lämna Schengen:

Om Sarkozys presidentvalskampanj ur dagens Studio Ett: I studion Alice Petrén, sydeuropakorrespondent, Wilhelm Stiernstedt som jobbat i franskt företag ochMartin Ådahl, chef för den liberala och gröna tankesmedjan Fores - intressant inslag, tycker jag.

Lyssna: Sarkozys hårda linje


Till sist en länk på tyska: schweiziska Neue Zürcher Zeitungs reportage
Frankreichs Kinder aus Tonkin sind greis geworden 
(Frankrikes barn från Tonkin har blivit gamla)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar