onsdag 7 mars 2012

Nazi Fashion i Brevik Store upprör känslorna

Nyöppnad Thor Steinar-butik i Chemnitz


Thor Steinar Mediatex GmbH är ett tyskt klädmärke som ägs av International Brands General Trading med huvudsäte i Dubai.  
Märkets ursprungliga logotyp bestod av en kombination av runorna tiwas och sowilo vilket ledde till en kontrovers och gjorde att den klassades som olaglig, med hänvisning till att man i symbolen kunde finna två sowilorunor, som då kunde tydas som symbolen för nazityska SS. 
Detta förbud hävdes dock i slutet på 2008, efter att företaget bytt logotyp.Thor Steinar har i Tyskland kommit att i hög grad förknippas med nynazism, då det ofta används av nynazister. 
Detta har bland annat fått fotbollsklubbarna Hertha Berlin, Werder Bremen, Borussia Dortmund och FC St. Pauli att förbjuda användandet av deras produkter på sina arenor. 
Det finns ett förbud mot att bära Thor Steinar-kläder i tyska förbundsdagen samt i delstatsparlamentet i Mecklenburg-Vorpommern. Tidigare var Thor Steinars plagg försedda med den norska flaggan. Detta förbjöds av den tyska regeringen 2008, efter påtryckningar från Norge. 
Fortfarande benämns Thor Steinar-butikerna efter norska städer, som t.ex. Tønsberg på Rosa Luxemburg-Strasse  i Berlin Mitte. 
Samma vecka som åtalet mot terroristen och massmördaren Behring Breivik blev offentligt, öppnade Thor Steinar en ny butik i staden Chemnitz, mera känd som Karl-Marx-Stadt, som staden hette fram till 1990. 
Det saknas endast ett "i" för att det ska kunna tolkas som en hyllning till Behring Breivik. Officiellt säger man från Thor Steinar att butiken är uppkallad efter den norska staden Brevik strax söder om Oslo, med 2.700 invånare. 
Öppnandet av butiken har väckt starka känslor och lett till stora protester från befolkningen. Rent lagligt kan dock staden Chemnitz inte förbjuda butiken. 
Den 5 mars var årsdagen av de allierades bombningar av Chemnitz. Tyska nynazister och NPD-anhängare försökte utnyttja detta med att anordna en sorgemarsch. De möttes dock av tusentals Chemnitzbor som motdemonstrerade med bl.a. parollen "Det var ni som förlorade kriget".

Motdemonstranter i Chemnitz 5 mars 2012

Just ikväll anordnas ett protestmöte där man ska planera insatser mot nynazism. Utan att förringa problemet skall man dock komma ihåg, att antalet nynazister i Chemnitz är låg. Man beräknar att det finns cirka 200 - detta är förstås 200 för mycket, särskilt om man räknar in att många av dessa är aggressiva och våldsbenägna. 
Ett exempel på det är fördrivningen av den i Chemnitz födde judiske restaurangägaren Uwe Dziuballa. Efter år av trakasserier, mordhot, förstörelse av material och utemöbler har han gett upp och stänger sin lokal "Schalom", där han bl.a. serverat kosheröl. Är du kunnig i tyska språket, kan du läsa en artikel om honom här i Welt online. 

SPIEGEL INTERNATIONAL skriver på engelska under rubriken
Thor Steinar Names New Store after Norwegian Killer

Hemsidan till Thor Steinar Nordic Company här.
Om Thor Steinar på wikipedia här.


Om åtalet mot Anders Behring Breivik: SvD, Ekot, Expressen, GP

Samtliga bilder i detta inlägg är hämtade ur DER SPIEGEL, 
klicka på dom om du vill se dom i större format. 


Uppdaterat 2012-03-08: Idag meddelar DER SPIEGEL att företaget byter namn på sin butik Brevik i Chemnitz.  
Mediatex som äger varumärket Thor Steinar som är populärt inom högerextrema kretsar bedyrar att det inte haft Breivik i åtanke då butiken namngavs, utan att de haft den norska orten Brevik i åtanke. 
"Vi ber om ursäkt om namnet har påmint om massakern som ägde rum i somras. Det var aldrig meningen", skriver Mediatex i ett uttalande. 

Tro´t den som vill!


Socialdemokraten och parlamentsledamoten Hanke Kliese i delstaten Sachsen köper inte förklaringen:

– Namnet valdes för att skapa associationer till Breivik. Det är provocerande och chockerande och visar vad det är för ett företag, säger hon till Der Spiegel och att hon inte vill ha butiken i staden även om den byter namn. 
Hanke Kliese är initiativtagare till en nystartad grupp som arbetar för att främja mångfalden i Chemnitz. Hon vittnar om att högerextrema aktiviteter har ökat i staden efter det att Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) öppnat ett kontor i staden. Chemnitz har även uppmärksammats på senare tid eftersom den ökända trion i nazistcellen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) som misstänks för tio mord mellan 2000 och 2007 haft ett tillfälligt boende i staden. 
Butiken som enligt Mediatex bytt namn till Tønsberg har även upprört många på grund av att den är placerad nära en judisk restaurang som utsatts för flera antisemitiska angrepp de senaste åren, rapporterar Reuters.

På Thor Steinars hemsida presenteras fortfarande butiken under namnet Brevik
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar