onsdag 7 mars 2012

Sverige världsetta i vapenexport

Demonstranter i Bahrein möttes av stridsvagnar från grannlandet Saudiarabien


Ikväll framträdde s-ledaren Stefan Löfven i SVT:s Hübinette. Trots att Socialdemokraterna vill skärpa reglerna för krigsmaterialexport, anser partiledaren att Sverige ska kunna exportera vapen till diktaturer även i framtiden.

Det var en Socialdemokratisk regering som 2005 skrev på det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Ett beslut som den nye partiledaren tycker var tveksamt. Nu vill partiet skärpa reglerna för vapenexporten. Till en viss gräns. 
-Vi behöver se över reglerna, säger partiledaren Stefan Löfven (S). 
Ska Sverige exportera krigsmaterial till länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten?
-Vi måste kunna exportera av säkerhetspolitiska skäl. 

Även till diktaturer?
-Det finns ibland skäl som talar för det, men det behöver inte vara att bygga vapenfabriker. 
Vad kan Sverige tjäna på att exportera vapen till diktaturer?
-Under förutsättning att det sker med de regler som riksdagen har beslutat och de regler som myndigheten satt upp, så är det för att vi av säkerhetspolitiska skäl ska ha en försvarsindustri så att vi själva kan förse oss med försvarsmateriel.

Totalt sålde Sverige försvarsmateriel för 13,9 miljarder kronor förra året, vilket är en liten ökning jämfört med året innan. Men den stora skillnaden är att hela 69 procent av exporten går till länder utanför EU som Sverige inte har ett etablerat samarbete med sen tidigare.
Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan då bara 29 procent exporterades till det som i statistiken kallas "övriga världen". 
Det är alltså till Saudiarabien och Förenade arabemiraten som det allra mesta av försäljningen till Mellanöstern sker – länder som har fått skarp kritik bland annat för att ha hjälpt regimen i Bahrain att med våld slå ner demokratirörelsen i landet.

Sverige är världsledande i vapenexport. Om man ser till exportvärdet i absoluta tal ligger Sverige åtta bland världens vapenexporterande länder. 
Om man räknar vapenexport per capita är Sverige på första plats.
Jag skäms och anser att Sverige inte kan fortsätta så här med hedern i behåll. Vi kan inte som nation stödja frihetskämpande folk och samtidigt förse deras förtryckare med vapen. 
Det är ohederligt och jag vill härmed uppmana såväl Löfven, Bildt, som Reinfeldt att sluta hyckla. Säg som det är istället för att strö omkring floskler om svensk neutralitets-  och säkerhetspolitik: 
Det handlar om att tjäna pengar, om tusentals svenska arbetsplatser i försvarsindustrin, inget annat. 
De arabiska folkens längtan till frihet väger här lätt i jämförelse. 
Vi kan inte stå i FN och andra internationella sammanhang som ett självutnämnd världssamvete och tala om fred och frihet, samtidigt som vi tjänar storkovan på vapenexport med blod på våra händer. 
Det är inte trovärdigt - de förtryckta människorna i dessa diktaturer ser igenom detta spel av taktik och hyckleri. 
Det är inte orden, utan handlingarna som räknas. 

Om du klickar på "play" startar intervjun med Stefan Löfven
Läs också:
Svenska hyckleriet firar nya triumfer

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar