onsdag 4 januari 2012

Håller Ungern på att förvandlas till diktatur?

JOBBIK:s uniformerade garde

Vart är Ungern på väg?
I Ungern har premiärminister Viktor Orbán drivit igenom hundratals nya lagar som stärker hans egen makt. Hans parti Fidesz vann  en brakseger vid det senaste valet och innehar en 2/3-dels majoritet i parlamentet. Det innebär att han har makt att ändra landets författning. 
Idag kan han styra domstolsväsendet, kontrollera medierna, påverka kyrkan och till och med strypa centralbankens självständighet. Ett skräckexempel på hur det kan gå i ett land, där ett enda parti får makten. Minnena från centraleuropas historia med fascism och kommunism förskräcker. 
Hur ser ungrarna själva på vad som händer i landet och vad kan EU göra för att sätta Ungern på plats? Radions Studio ett samtalade idag med Sara Svensson, bosatt i Budapest och EU-parlamentariker Göran Ferm (s)

Lyssna: Vad kan EU göra för att sätta Ungern på plats?


I Ungern verkar den nationalsocialistiska rörelsen pilkorsarna, ännu marschera. De kallar sig numera för Jobbik och de riktar sig mot romer och judar. Jobbiks anhängare marscherar i full uniformsmundering mitt på ljusan dag och trakasserar den romska minoriteten.

JOBBIK:s uniformerade garde

Efter en antiromsk marsch som genomfördes av det högerextremistiska partiet Jobbik i byn Gyöngyöspata den 6 mars förra året har tre medborgargardesgrupper ”patrullerat” området och trakasserat och terroriserat de romska invånarna. Romerna i området har efter vad som påstås utsatts för rasistiska smädelser och man fruktar för deras säkerhet. 
Medborgargardesgrupperna har tillkännagett att deras nästa mål kommer att vara romerna i staden Hajdúhadháza. Polisen har enligt vad som påstås inte vidtagit några åtgärder. 
Efter marschen sägs upp till 200 medlemmar ur medborgargardesgrupperna Det nya ungerska gardet, Medborgargardet för en bättre framtid samt Vagabonder för ungrarnas beskydd ha stannat kvar i byn, där de trakasserar och smädar de romska invånarna. 
Trakasserierna har lett till att många romska familjer har slutat att skicka sina barn till skolan. Grupperna påstås också ha skrikit utanför romernas hus nattetid, uttalat dödshot och hotat dem med vapen och hundar. Medborgargardesgrupperna har enligt uppgifter marscherat på gatorna i militärkläder och ska i vissa fall ha burit vapen som piskor och yxor. 
Företrädare för lokala icke-statliga organisationer och människorättsaktivister har bevittnat en del av dessa trakasserier och säger att polisen inte har ingripit mot dem. Fyra personer anhölls emellertid den 16 mars 2011 efter ett bymöte där romerna i byn enligt vad som påstås inte deltog på grund av den rasistiska stämningen. 
Poliskontroller har slutligen införts, men enligt vissa rapporter har man sagt till romerna att om de ”uppför sig” kommer inget att hända dem.

SPIEGEL INTERNATIONAL:   
A New Wave of Anti-Roma Violence in Hungary 

Det finns många oroande tecken på att Ungern håller på att förvandlas till en diktatur, grundad på nationalism och fascism. 
Nyligen beslutades att The New Theatre i Budapest skall stryka alla icke ungerska författare ur sin repertoar och endast spela verk skrivna av ungrare. Enligt DW-WORLD har Budapests borgmästare utsett två nya teaterdirektörer, en högernationalist och en antisemit. 
DW-World: 
The tilt to the right in Hungarian politics has also taken its toll on the country's cultural institutions.  
Now, the New Theatre in Budapest is planning to ban all non-Hungarian playwrights from its program. Budapest's mayor has appointed two new theatre directors: a right-wing nationalist and an anti-Semite. 
The move triggered widespread outrage in Hungary's arts scene, but that hasn't deterred one of the new theatre directors, György Dörner. 
He even wants to rename the performance hall. His is an open challenge to the theatre establishment, who mostly occupy the left-wing, liberal end of the political spectrum.

DW-World:
Winds of change sweep across Hungary

Lite nostalgi är aldrig fel, eller "Ostalgie" som man säger i Tyskland. 
På 1970-talet lyssnade jag en hel del på det ungerska rockbandet Omega. De spelades flitigt på östtysk radio och gav en del konserter i DDR-TV. Musiken hade många psykedeliska influenser. 
Lyssna på denna trudelutt så förstår du. 
Till sist en länk till dig som är bevandrad i det tyska språket: 
Pester Lloyd  är en anrik tyskspråkig ungersk dagstidning, grundad 1854. Den är politisk obunden och en intressant källa för nyheter om vad som händer i Ungern och övriga östra Europa. 

Minnesmärke vid Donau utanför parlamentet till minne av Pilkorsarnas offer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar