fredag 6 januari 2012

En herre i frack - Johnny Bode 100 årIdag skulle Johnny Bode fyllt 100 år om han hade levat. Han var en Sveriges märkligaste vis- och kuplettförfattare. Många av hans melodier sjöngs in av bl.a. Jussi Björling och Gösta Ekman d.ä. 
Märkligt nog är han inte främst ihågkommen för succéer som "En herre i frack" eller "Två solröda segel - utan istället förknippas han med "Bordellmammans visor" som han spelade in i slutet på 60-talet, och som sålde i 100.000-tals exemplar. 
Han levde ett hårt liv med mycket alkohol och festande. Bode vurmade för nazismen och gjorde skandal när han kom klädd i nazistuniform på en av Karl Gerhards revyer. 
Kulturradion uppmärksammade Johnny Bode härom dagen, bl.a. intervjuas orföranden i Johnny Bode-sällskapet i detta inslag:

Lyssna: Johnny Bode


Idag uppmärksammas Johnny Bode av sin födelsestad Falköping. En skylt sätts upp på fasaden på det hus där han föddes, Storgatan 11 i Falköping - Kilanderska huset. Avtäckning sker 6 januari 2012 klockan 13. Gustaf Görfelt, ordförande i Johhny Bode-sällskapet håller ett anförande. Skål utbringas och allsång av de närvarande av någon av Johnny Bodes melodier. Medverkar gör också släktingar till Johnny Bode och representant från kommunen.

Imorgon firas Bodes 100-årsjubileum på Oceanen, vid Stigbergstorget i Göteborg. 
För den som är bekant med Johnny Bodes senare produktion behöver Lillemor Dahlqvist ingen närmare presentation. Hennes Zarah Leander-klingande sångröst kan höras på skivorna “Bordellmammas visor”, “Styrman Janssons frestelser”, “Sex-revyn Stig på” samt singeln “Vill du bli min egen väninna?/Följ mig till min dröm-ö”. 
Trots att hon mer än en gång fick känna på Johnnys opålitliga karaktär förblev de vänner till slutet av hans liv. Hon har även sjungit in en skiva med Johnny Bodes tonsättningar av Nils Ferlins dikter (som Ferlin själv var mycket nöjd med), och har en gedigen bakgrund som revy- och kabaretprimadonna. 
Till jubileumskonserten har Lillemor och hennes pianist Dage Jonsson utlovat ett program centrerat dels runt Ferlintonsättningarna från 1950-talet, dels runt Johnnys 30- och 40-talsschlagers, med örhängen som “En herre i frack” som självklara ingredienser. Pornografiska visor “överlåter hon till yngre generationer”, ett uttalande där vi tagit henne på orden. Johnny Bode-sällskapet är extremt stolta över Lillemor Dahlqvists medverkan. En höjdare!
På Johnny Bode-sällskapets hemsida uppmuntras gästerna att ta ut svängarna lite: 
"Tänk retro, från 1920-tal till 1970-tal. Tänk sliskig stadshotellscharmör/bedagad vamp, allt efter preferens. 
Tveka inte att ta den skrikigaste slipsen, den djupaste urringningen eller en aningen för mycket smink. Inte så att det känns maskerad, bara precis lite too much. Tänk finlandsfärja 1962. Ni fattar. (Eller så kan ni så klart bara klä er stiligt retro, det går också alldeles utmärkt.)"Avslutningsvis en av Bodes mer ekivoka visor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar