lördag 28 januari 2012

Hut In The Woods - Die Summe meiner einzelnen Teile
Hans Weingartners "De feta åren är förbi" visades på Göteborg Film Festival 2005. I hans senaste film "Hut in the woods", som har biopremiär i Tyskland i februari, följer vi Martin, en framgångsrik matematiker på ett stort företag. 
Efter en tids psykisk sjukdom som inneburit ett halvårs vistelse på psykiatrisk klinik, släpps han ut i samhället. Tidigare flickvännen har skaffat ny kille, han blir av med jobbet och vräkt från sin hyreslägenhet. 
Allt rasar för Martin. Han drar sig tillbaka från samhället genom att fly ut i skogen, där han bygger en hydda tillsammans med en pojke från Ukraina han lärt känna. Pojken har precis förlorat sin mamma på grund av alkohol och droger. 
Tillsammans lever de i skogen, och försörjer sig genom att då och då ta pendeltåget in till Berlin för att samla och sälja tomflaskor och burkar. Men demonerna låter inte Martin vara ifred, och så småningom får vi veta att allt inte tycks vara som det är vi trott från filmens början. 
"Hut in the woods" skildrar våra fördomar mot psykisk sjukdom, och om hur svårt det är att komma tillbaka till ett normalt liv, just på grund av samhällets fientliga hållning mot psykiskt sjuka. 
Jag saknar dock övertygelse i Peter Schneiders tolkning av rollen som Martin. Berättelsen griper aldrig tag i mig. Filmen blir bitvis seg och den gör sig inte riktigt i bioformat. 
Som tv-pjäs, nerklippt till 90 minuter hade den passat bättre. Sedan förstår jag inte varför man lägger på smörig popmusik på engelska - det är malplacerat och tillför inte filmen något. 
Regi: Hans Weingartner, Cuneyt Kaya, Tyskland, 2011
Betyg: 2 mölndalskråkor (=godkänt)

Hut in the woods, trailer:Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar