onsdag 11 januari 2012

Ååååh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras

Foto: BikyamasrDagens nyhetsflöden är trögflytande och strömlinjeformade. Samma nyhetsbyråer världen över trycker samma nyheter, ofta ord för ord. 
Ibland händer det dock att jag fastnar för en speciell nyhet, som härom dagen när ortodoxa präster slogs med varandra, med kvastar som tillhyggen, vid Jesu födelsekyrka i Betlehem.   
På nyhetssajten bikyamasr kan man idag läsa följande:   
Egyptens självutnämnda sedlighetspolis stormade in på en skönhetssalong i en stad i Nilens delta för att lära kvinnorna tukt och moral. Det skulle de inte ha gjort.

Islamisterna skrek åt salongens kunder att de skulle följa ”Guds lagar på jorden” – men i stället för att lyda slet kvinnorna åt sig inkräktarnas käppar och jagade ut dem på gatan till stor munterhet för åskådare som samlats.
Jag hade gett vad som helst för att få se detta skådespel, hittade vid googling dock inget inspelat. Göteborgs-Postens nätupplaga tar upp händelsen under rubriken Kvinnor spöade moralpolis, du kan läsa den här.  

På 1970-talet blomstrade (vänster)feminismen i Sverige, och jag minns följande sång, som spelades flitigt i radio. Var är de svenska feministerna idag, när det gäller att bistå sina systrar i de muslimska länderna? Internationell solidaritet, någon? 
Var jag elak nu? Kommentera gärna!
Det är ingen speciell artist utan ett kollektiv som spelade in skivan, Sånger om kvinnor (MNW 23P), 1971. 
Marie Selander, Susanne Osten, Lottie Ejebrant medverkade bland annat. Däremot är det mest män som spelar, i stort sett är det gubbarna från Blå Tåget. 
Även låten skrevs av män, Gunnar Edaner och Leif Nylén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar