tisdag 15 november 2011

Nationalsocialistisk terror på frammarsch i Tyskland

Stillbild ur dvd:n som hittades i mördartrions nerbrunna hus i Zwickau


Tysk tv, radio, tidningar och bloggar - allt handlar just nu nästan bara om en sak: 
Avslöjandet att en nynazistisk underjordisk organisation, som kallar sig för NSU (Nationalsozialistischer Untergrund), kunde resa Tyskland runt och mörda småföretagare med turkisk och grekisk bakgrund - mitt på ljusan dag - utan att avslöjas förrän nu.


Foto: Uwe Meinhold/AP


Jag har de senaste dygnen med förfäran följt avslöjandena i tysk media. I en utbränd lägenhet i Zwickau hittades inspelningar där ligans medlemmar erkände nio mord och en rad andra brott.I denna cyniska video bekänner trion sina brott med hjälp av seriefiguren "Rosa Pantern"

Att de inte upptäcktes förrän nu tror jag har flera orsaker: 
Dels består bestod denna grupp av tre personer med max 3-4 medhjälpare som bistod med logistik, lägenheter, falskleg etc.  
Dels gav de sig inte till känna efter morden genom t.ex. pressmeddelanden. All tidigare terrorism, som Rote Armee Fraktion på 70- och 80-talet levde av att skryta med sina mord och propagera för revolution.  
NSU begick sina terrorhandlingar i tysthet. Målet var att människor skulle leva i rädsla och skräck utan att konkret veta vem eller vilka som stod bakom det dödliga våldet.
Temat togs upp i Günther Jauchs talkshow i söndags. Jag lägger ut programmet här för dig som kan tyska. 

Terror von rechts - haben wir die braune Gefahr unterschätzt? - 13.11.11 NDR


Bland gästerna: Dottern till en av de mördade turkarna. Pappan ägde en liten butik och blev regelrätt avrättad av dessa ungdomar - med skott i huvudet mitt på dagen.  
Vidare en kvinna som lever i byn Jamel i Mecklenburg-Vorpommern. En by som helt tagits över av NPD och dess anhängare. 
En annan deltagare är en avhoppad nynazist som berättar om nynazisternas arbetssätt. Sammantaget en intressant diskussion med gediget faktaunderlag. Här har SVT:s Debatt mycket att lära.  

I östra Tyskland finns flera orter som är i nynazisternas händer, med NPD-borgmästare, NPD-fritidsgårdar, NPD-daghem. 
Förutom Nationaldemokraterna fördelar sig deras sympatisörer i hembygdsföreningar under beteckningar som Heimatschutz Thüringen, Heimatschutz Brandenburg osv. 
Högerextremism och nynazism dominerar i de nya delstaterna, dvs före detta DDR. Det begås tre gånger så många rasistiska hatbrot där än i de "gamla" delstaterna i väst. 
Under fotbolls-VM 2006 varnades färgade och mörkhyade turister att resa till vissa områden i f d DDR, s k "No Go Areas". 149 människor har hittils fått sätta livet till i rasistiskt motiverade mord sedan den tyska återföreningen. 
Från en dag till en annan, 1989, föll de gamla maktstrukturerna samman. Ingen ville längre köpa någon Trabant, i stort sett hela DDR:s tillverkningsindustri gick i konkurs, med massarbetslöshet som följd. Det socialistiska experimentet DDR hade misslyckats. Folket var trött på varubristen, det ständiga köandet, att inte få resa, samt övervakningen från Stasi. 
I städer som Rostock var arbetslösheten 50 %.  
Under samma period, från -90 och framåt placerades flyktingförläggningar med asylsökande över hela östra Tyskland, precis som tidigare i Västtyskland. Där var man dock sedan 50-talet van vid arbetare från andra länder (t.ex. drygt 2 miljoner turkar, men även arbetare från Italien, Portugal, Grekland, Jugoslavien).

Människorna i DDR var genom järnridån och Berlinmuren helt avskärmade från omvärlden. Det fanns visserligen kontraktsarbetare från broderstater som Vietnam, Angola och Mocambique, men dessa levde inackorderade och avskärmade, och hade väldigt få kontakter med lokalbefolkningen.  
Det är i denna miljö av massarbetslöshet och utanförskap - känslan av att vara helt värdelös, utan möjlighet till inflytande - som människorna i östra Tyskland växte upp.  
Utan möjlighet att påverka såg de sina föräldrar gå under i arbetslöshet och fattigdom. Föräldrar som trott på socialismen och uppbyggandet av ett kommunistiskt samhälle, ett bättre samhälle - bort från det fascistiska NAZITYSKLAND - fick nu se alla sina ideal raserade. Allt som de under ett verksamt arbetsliv trott på, var nu från ena dagen till den andra helt värdelös.  
Generationen som växte upp efter -89 blev därmed en tickande bomb och ett lätt offer för extrema partier på högerkanten. Ju längre österut man kommer, ju tydligare blir det. 
Unga kvinnor och välutbildade flyttar till västra Tyskland, Sverige eller Norge. Kvar blir de unga arga männen i sina avfolkade byar. 
De hänger på fritidsgårdar som för länge sedan övergetts av sina fattiga kommuner och övertagits av NPD. 
Jag tror att det är först nu som politikerna i Tyskland inser allvaret i situationen med framväxande högerextremism, och hoppas samtidigt att avslöjandet av dessa grova terrorbrott är en väckarklocka som leder till förändring och ett större engagemang av samhället. 
Tiden då extremhögern gick i bomberjackor är förbi. De har klivit in i de fina salongerna och är representerade i delstatsparlamenten i Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern. Vissa politiker ropar nu på att förbjuda NPD. Det skulle visserligen strypa en stor del av penningtillgången i form av partistöd, men samtidigt driva allt fler unga arga män till underjordiska terrorrörelser. 
Till sist: Jag är ganska övertygad om, att om det istället hade handlat om muslimska extremister som skjutit ihjäl etniska tyska affärsinnehavare, hade polisens och samhällets reaktioner och insatser sett helt annorlunda ut.  Läs även: 

NSU - en skam för Tyskland

Happy Holocaust

Förvandlingen

Thilo Sarrazin en provokatör i tiden - om de högerextremas väg in i parlamenten

Ariel släng dig i väggen - Tvätta rent med EXIT!

Stolt tysk - Nazis nein danke!

Endstation rechts betyder översatt till svenska "Slutstation höger", och är ett initiativ av ungsocialisterna i Mecklenburg-Vorpommern, de tyska socialdemokraternas (SPD) ungdomsorganisation. 

På deras hemsida bevakas högerextremismen i Tyskland mycket kompetent och informativt. 

Jag rekommenderar även deras sida på Facebook.
Länk: 

Tysk polis missade tio års nazistterror på Sydsvenskan


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar