onsdag 16 november 2011

Prisregn över nordisk film i Lübeck


Den 2 november invigdes Nordische Filmtage i Lübeck för 53:e gången. Festivalen pågick till söndag den 6 november och visade spel-, kort- och dokumentärfilmer från Norden, de baltiska länderna och norra Tyskland. Det är den största filmfestivalen med nordisk film utanför Norden.
Jag växte upp med Nordische Filmtage på 1970-talet. Med en "Dauerkarte" såg jag nästan allt, en fantastisk filmupplevelse som började kl 10 på förmiddagen och slutade sent på kvällen. Till många filmer var regissörer och skådespelare inbjudna. Så träffade jag bl.a. Harriet AnderssonHarry Schein och Jörn Donner.

Den norska filmen Flykten från Bastöy vann NDR:s filmpris på 12.500 Euro, samt Lübecker Nachrichtens publikpris på 5.000 Euro. Handlingen i filmen bygger på verkliga händelser från det ökända barnhemmet i Bastöy.

Filmen kretsar runt den 17 år gamle Erling som skickas till Bastöy en höst omkring 1915. Där möter han bland andra Olav, som har varit där i sex år och i vem han snart får en vän. Efter en misslyckad flykt från barnhemmet och självmordet av en av ungdomarna leder dessa två ett uppror mot brutalitet och orättvisorna i barnhemmet.

Regissören Marius Holst och skådespelaren  Benjamin Helstad tog själva emot priset på lördagen.


Det Baltiska Filmpriset gick i år till den absurda isländska komedin En annan väg av regissören Hafsteinn G. Sigurdsson, om två gatuarbetare i den isländska ödemarken. 


Den finska komedin Pussikaljaromaani som på engelska heter The Sixpack Movie utspelar sig under en sommardag i Helsingfors. Filmen belönades med Kyrkans Filmpris för att den "på ett intelligent vis driver med fördomar och framhäver vikten av verklig vänskap." 


Tyvärr hittade jag ingen textad trailer till filmen, så det får bli det finska originalet:Pussikaljaelokuva - The Sixpack Movie Trailer from elcaminohelsinki on Vimeo.

Årets dokumentärfilmspris gick till norska Min elskede, om vardagens banaliteter och utmaningar i ett förhållande, där partnern drabbas av Alzheimers sjukdom.

Så här beskrivs filmen på hemsidan:

Kjærlighet er en sterk kraft som ryster oss når den først tar tak - kanskje i enda større grad når den treffer oss i moden alder. Alvorlig sykdom kan slå ned like heftig og like plutselig som kjærligheten og oppleves spesielt sterkt når den rammer tidlig i et livsløp.


MIN ELSKEDE forteller en historie om hvordan disse to linjene krysser hverandre i et samliv. Skillet mellom fortid, nåtid og framtid viskes ut når en 51-åring får diagnosen Alzheimer. Det finnes ikke kart over dette terrenget. Filmskaper Hilde Korsæth har fulgt ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes gjennom et tøft år, fra oktober 2008 til oktober 2009.
Till sist:
Anders Grönros film Jag saknar dig belönades med barn- och ungdomsfilmpriset på 5.000 Euro. 

Här kan du läsa vad jag skrev om förra årets Nordische Filmtage, och vilka filmer som prisades då.

...och DU! Kom ihåg att det bara är 72 dagar kvar till Göteborg International Film Festival

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar