fredag 25 november 2011

Schweden hier we are! Göteborg landets mathuvudstad

I helgen har 600 säljare från DERTOUR, en av Tysklands största resebyråer varit på besök i Göteborg. Indelade i smågrupper fick de en personlig guidning. Några besökte Gunnebo slott, andra skeppades till södra skärgården. 
Varje grupp hade, förutom en professionell medarbetare från Göteborg & Co även en tysktalande värd, och jag fick äran att vara en av dessa. 
Bland Maritiman, Operan, Avenyn och Liseberg var nog det personliga mötet med stjärnkocken Stefan Karlsson en av dagens höjdpunkter. Med var sin skål i handen fick tyskarna röra ihop sin egen gravlaxsås till laxmackan, och med tillhörande snaps lära sig att sjunga "Helan går". 
Sådana personliga möten är guld värda och skall inte underskattas -ett minne de har med sig och har i bakhuvudet när de återvänder till Tyskland för att sälja resor hit. 
Här bilder från köket i Sundqvist Quality Store, där de tyska resesäljarna tillagar gravlaxsås under ledning av stjärnkocken Stefan Karlsson
(Klicka på bilderna för större format) 
Idag rapporterar Göteborgs-Posten :  
Nästa år blir Göteborg landets mathuvudstad, har regeringen beslutat. Tillgången till havets råvaror var ett skälen till att staden slog ut nio andra finalister. 
- I Göteborg är mat glädje, men också något som skapar jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson i samband med en ceremoni på Rosenbad på torsdagen. 
Årets Matlandethuvudstad är det fullständiga namnet på utmärkelsen, som togs emot av Håkan Thörnström från Göteborgs restaurangförening och Camilla Nyman från Göteborg & Co.
På silverplats kom Gotland och på bronsplats Vara – bland annat för bredden i sin primärproduktion av livsmedel.

Övriga finalister var: Falköping, Malmö, Skellefteå, Tomelilla, Trelleborg, Växjö och Örebro. 
Juryns motivering lyder: "För att Göteborg kan erbjuda en varierad meny, med havets råvaror i centrum. För en välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri samt lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg. Göteborg är en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser."


Taste of Gothenburg from Göteborg / Gothenburg on Vimeo.Länkar:

Don Christos värld: Schweden hier we come!


Intervju med Stefan Karlsson: Att ge Göteborg en ny kulinarisk identitet


Visit Sweden: Gothenburg


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Hej! jätte fin blogg! vad händer idag :)? följas via bloglovin ? :)

    SvaraRadera
  2. Tack detsamma, och lycka till med bloggandet! :-)

    SvaraRadera