onsdag 7 september 2011

Happy Holocaust

Foto: M.Fengel VICE


I helgens val i Mecklenburg-Vorpommern fick de tyska nationaldemokraterna 6 % av väljarnas röster, och kvalificerade sig därmed för ytterligare en 5-årsperiod i parlamentet i Schwerin.  
NPD hade sin storhetstid i dåvarande Västtyskland på 1950- och 60-talet. Sedan dess har de aldrig klarat 5%-spärrarna till vare sig riksdagen eller delstatsparlamenten. När muren föll 1989 såg det i väst avsomnade partiet sin stora chans. 
Medborgarna i DDR hade under 40 år levt bakom taggtråd och murar. Det var i stort sett omöjligt att lämna landet. De som ändå försökte gjorde det med livet som insats. De mördade "republikflyktingarna" vid Berlinmuren räknas i hundratal. 
En stor andel NPD-folk i väst flyttade nu till öst, tog över hela byar och rekryterade medlemmar. Landet var bankrutt, Gorbatjov vägrade lämna fler krediter, och större delen av DDR:s industri hade brutit samman. Vem var sugen på att köpa en Trabant när det fanns Volkswagen? 
Arbetslösheten steg, i vissa städer som Rostock till 30%. Samtidigt fördelade centralregeringen i Bonn i någon sorts rättviseiver nyankomna flyktingar i läger över hela före detta DDR. Konfrontationerna kom som ett brev på posten. 
I väst hade man varit van vid gästarbetare och invandrare från Sydeuropa, Turkiet och Nordafrika. I DDR hade många aldrig sett något annat än på sin höjd sovjetiska soldater, eller kontraktsarbetare från Vietnam, Mocambique och Angola. Dessa levde dock avskilda och fick inte ha kontakt med lokalbefolkningen. 
Under sådana förhållanden är det naturligtvis lätt att värva frustrerade, arbetslösa ungdomar. Jamel är en liten by nära Wismar. Där finns enbart 10 hus, varav sex har övertagits av NPD. Byn är riksbekant i Tyskland, och  härom dagen var det dags för ett journalistiskt återbesök.  
NPD-politikerna i delstatsparlamentet klär sig i kostym, försöker tvätta bort naziststämpeln och ger ett respektabelt intryck - utåt. Vid NPD:s högkvarter i Jamel däremot, det s k "Thing-Haus", hittar TV-journalisten en utomhusgrill med påskriften "Happy Holocaust". -Här visar partiet sitt rätta ansikte!
Jag tycker det är fruktansvärt, att sådana åsikter fortfarande kan finna fotfäste i Tyskland, mer än 65 år efter Andra Världskrigets slut. Jag växte upp i Västtyskland på 60- och 70-talet, endast några kilometer från gränsen till DDR. I såväl TV som radio bedrevs det en idog kommunistisk propaganda. 
"Hoch die Internationale Solidarität" och "Internationalen" sjöngs i radion varje dag. Svenska Fria Proteatern och Hoola Bandoola Band var flitiga gäster i östtysk TV. Vid Fidel Castros statsbesök i Östberlin sändes hans flera timmar långa tal i alla kanaler -samtidigt så att ingen skulle missa det. Indoktrineringen var total! 
Tittade man på DDR-TV kunde man lätt få intrycket, att i öst bodde dom goda kommunisterna, i väst dom onda imperialisterna. -Världen delades in i svart och vitt.
Man hade dock glömt en viktig sak: Att göra upp med sitt nazistiska förflutna. Självklart måste det har funnits nazister, förövare och sympatisörer även bland DDR:s 17 miljoner invånare. 
Tvärtemot amerikanarnas avnazifiering i väst, lade man locket på i öst. Fri samhällsdebatt förbjöds, oliktänkande sattes i fängelse, man övertog GESTAPO, döpte om det till  STASI - och övervakade ett helt folk, som till råga på allt var inspärrat och inte fick resa ut. 
Har man detta klart för sig är vissa människors mottaglighet för nazistiskt tankegods lättare att förstå. Lägg därtill arbetslöshet och mindervärdighetskänslan efter 40 års kommunistisk diktatur. 
"Allt vi gjorde och trodde på rasade ihop på en dag", som en Östberlinare sa till mig en gång strax efter 1989.
Nationaldemokraterna finns även i Sverige. De har två kommunala mandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Det finns ett samarbete mellan de tyska och svenska nationaldemokraterna. 
Här deras hemsida, där svenska nationaldemokrater överlämnar protestbrev till Tysklands ambassad i Stockholm. Anledningen är en statlig utredning om att förbjuda NPD. Det skulle, enligt min mening, vara ett stort misstag. Samhällsdebatten skall vara fri och måste klara av att hantera alla åsikter, även dom som är obehagliga. Förbjuds NPD ger vi dem martyrskapet på ett silverfat. Det nöjet borde de inte få.2 reportage om byn Jamel på engelska: 


NPD:s valreklam inför delstatsvalet i Berlin den 18 september:Jag vill här också passa på att rekommendera Christoph Anderssons utmärkta reportagebok

Från gatan in i parlamenten - om extremhögerns väg mot politisk makt


Sällan har jag läst en så spännande reportagebok. Andersson är en av få journalister, som under många år verkligen levt tillsammans med nationaldemokrater såväl i Tyskland som i Sverige. Han har lyckats bygga upp ett förtroende med ledande NPD-folk, och på så sätt skapat en spännande skildring av vad som försiggår i deras huvuden. 
Andersson gör program för radions dokumentärredaktion med svensk-tyska teman och undervisar i journalistik på högskolan. För programmen "Från gatan in i parlamenten" belönades han med det prestigefyllda Ikarospriset, klassen bästa fördjupande samhällsprogram i radio 2008. Priset delas årligen ut av Public service-klubben vid Sveriges Radio. 
Är du intresserad av högerextremismen, så är detta en bok jag rekommenderar! 
Här kan du läsa vad SvD:s bokrecensent tyckte. 
Boken är utgiven av Nordstedts Förlag.  

Två citat ur boken:
"NPD:s företrädare framställs många gånger som idioter och dumskallar, men de är väldigt intelligenta och skickliga strateger. De vet att utnyttja alla demokratins svagheter" (Cornelius Weiss, socialdemokratisk ålderspresident i Sachsens delstatsparlament) 
"Många saker är ju bättre där än här i Sverige. Jag gillar inte den sexualmoral som införts i västerlandet sedan sextiotalet. Det är ett nytt och modernt påfund som förstör folken och moralen." (Vavrá Suk, Nationaldemokraternas partisekreterare om president Mahmoud Ahmadinejads Iran.)

Lästips: Der SPIEGEL International: 
Neo-Nazi Village Features 'Happy Holocaust' BBQ
Don Christos Värld:
ARIEL - släng dig i väggen - Tvätta rent med EXIT!

Till sist: 
Vid riksdagsvalet 2009 fick NPD 1,5 % av rösterna.

1 kommentar:

  1. Vilken trevlig grill. En sådan skulle jag vilja äga, dock i betydligt bättre skick.

    SvaraRadera