torsdag 22 september 2011

Nina Hagen till Göteborg


Tre länder – ett språk - Tyskland, Österrike, Schweiz är temat på årets bokmässa i Göteborg. En av de gäster som nu blivit klar för mässan är 80-talsikonen Nina Hagen som i sin självbiografi ”Bekännelser” berättar om sitt stormiga liv - ett liv som präglats av droger, kärlek och döden. 
Nina Hagen föddes 1955 i Östberlin och fick efter sångutbildningen sina första framgångar i Östtyskland. Med Nina Hagen Band etablerade hon sig sedan som en stor stjärna på den västtyska musikhimlen. 
På Bokmässan medverkar hon i ett seminarium och på Svenska Kyrkans scen. Dessutom bjuder hon på konsert i Annedalskyrkan i Göteborg. 
Bokmässan äger rum i Göteborg den 22-25 september.

Nina Hagen som ung under DDR-tiden
Jag minns Nina Hagen redan från DDR-TV & radio tidigt på 1970-talet där hon sjöng adretta, ganska intetsägande schlager. 
1976 följde hon tillsammans med sin mor, skådespelerskan Eva-Maria Hagen, efter sin styvfar Wolf Biermann till Västtyskland. Biermann turnerade då med sina politiska sånger inbjuden av västtyska studentföreningar. DDR vägrade honom återresan till landet och fråntog honom det östtyska medborgarskapet. 
I västtysk exil utvecklades Nina Hagen snabbt till punkdrottning. På den tiden var det mycket ovanligt i Västtyskland att man sjöng rockmusik med tyska texter, i motsats till DDR där alla rockartister var tvungna att sjunga på tyska. 
Nina Hagens produktion av musik, film och teater är stor - och det krävs vissa kunskaper i tyska för att tillgodogöra sig texterna som ofta är tvetydiga och dubbelbottnade. Hon spelade en kortare period in skivor på engelska men huvuddelen av sitt konstnärsskap är på tyska språket.
Jag ser fram emot Ninas konsert i Annedalskyrkan lördag den 24 september. Inser att jag nog måste söka semester då bokmässan infaller under min jobbhelg. 
Det kommer att bli en intressant mässa och jag ser med spänning fram emot fler gästbesök - Günther Grass och Günther Wallraff kanske?
Hemsidan till årets bokmässa här! 


Delvis original-DDR-TVNina Hagen - Naturträne (Rockpalast)


Apocalyptica Feat Nina Hagen - Seemann
Nina Hagen flög högt på droger. Nu är det Jesus som är drivkraften i hennes liv.
Punkdrottning Hagen bekänner att hon har landat i Guds knä.

Läs intervjun med Barbro Matzols här:
Nina Hagen intervjuas i Sveriges Radio:
Lyssna: Möt Nina HagenUppdaterad 2011-09-24: 
Min recension av konserten i Annedalskyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar