tisdag 27 september 2011

Han tror han är bäst - höstpremiär på doc.lounge

Lagerhuset, Göteborg


Ikväll var det höstpremiär för säsongens "doc.lounge", denna fantastiska dokumentärfilmsklubb. Verksamheten har flyttat från House Of Win-Win på 3:e Långgatan till nyrenoverade Lagerhuset ett stenkast därifrån - vid älven mellan biograf Draken och Språkcafeet. Huset är ett av stadens äldsta och användes ursprungligen som ostlager. 
Lokalen är mindre och antalet platser färre - mysfaktorn tyvärr nära noll, med svarta kala väggar. I baren finns endast öl och vin, inget tilltugg. Vart tog de goda och prisvärda mackorna vägen? Ville jag ha något tilltugg till vinet hänvisades jag till restaurangen i lokalen intill.
Där fanns maträtter för över 100-lappen, inga smörgåsar eller snittar över huvud taget. Den billigaste sandwichen var "Pork Sandwich" för 150.- kronor. 


Maria Kuhlberg


Kvällens film "Han tror han är bäst"  av regissören Maria Kuhlberg är en av dom starkaste dokumentärerna jag sett på länge. Den handlar om hennes morbröder Aldo och Carmine som varit osams hela sitt liv.  
I samband med hennes mormors begravning försökte Carmine döda Aldo i ett slagsmål, men Vito - Marias morfar och deras pappa - gick emellan. Sedan den dagen har morbröderna inte talat med varandra. Maria vill att de träffas och blir sams. 
Filmen återskapar familjens resa från fattigdomen i Syditalien på 40-talet till det nya hemlandet Sverige, där flera hinder väntar. I sin film undersöker Maria Kuhlberg om hennes familj, trots sitt våldspräglade sociala arv, kan nå försoning. 
Maria Kuhlberg anser att människor idag skildras mycket endimensionellt, inte minst i tv. Det märks att det har krävts mycket tålamod för att spela in filmen. Utmärkande är ett lyssnande förhållningssätt och att inte döma. 
Ett starkt familjeporträtt men också ett stycke svensk nutidshistoria om kontraktsinvandringen från Italien på 1940- och 50-talet.  
När filmen kommer att visas på SVT senare i höst, är den tyvärr stympad till 58 minuter (för att passa in mellan Rapport och Aktuellt). 
Den går på turné över 25 platser i Sverige. Kolla in här när den visas på din ort. 


Mitt betyg: 5 Mölndalskråkor
Länk till intressant artikel:

Dokumentären hittar ny publik på SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar