måndag 19 september 2011

Exklusivt: Ingvar Kamprad var kommunist!
På 70- och 80-talet tillverkades IKEA-möbler på 65 platser i DDR,  på t.ex VEB Heimgestaltung eller VEB Sitzmöbelwerke Waldheim.   
(VEB = Volkseigener Betrieb, dvs  "Folkägt Företag") 
I DDR tillverkades bl.a. soffan "Klippan". Betalningen var dålig, cirka 650 östmark i månaden. IKEA:s produktionskostnader i DDR var hälften av vad det kostade att tillverka i Taiwan. 
Detta var endast möjligt med hjälp av fångar och  tvångsarbetare. 20 % av dessa var "politiska" och "republikflyktingar" - människor som hade misslyckats med flykten till väst.


DDR-fängelset Hohenschönhausen


Efter Berlinmurens fall och Tysklands återförening tog IKEA svenska ambassaden i Berlin till hjälp för att leta efter platser som skulle kunna ersätta de 65 DDR-fabrikerna. 
Man misslyckades med att etablera sig i Nordkorea. Ett tag använde man sig av billig arbetskraft i Burma, numera är det Vitryssland som får ställa upp med låglönearbetare - allt för att vi skall handla billiga möbler i Sverige. 
Tänk på det nästa gång du handlar på IKEA!

STASI-fängelse nära Alexanderplatz


Nedan ett tv-reportage från tyska public-service-kanalen WDR, med huvudsäte i Köln. 
Här intervjuas bl.a. Hans Otto Klare, före detta politisk fånge, om missförhållandena i fängelsefabriken som tillverkade beslag åt Ikea. 
Han har svårt att hålla tillbaka tårarna när han minns vad han kallar "slavarbetet åt IKEA". 
Det fanns varken handskar, hörselskydd eller riktiga sittplatser. Hans Otto Klare blev fängslad efter att ha misslyckats med sin flykt till väst.Länkar:


Ikea 'used political prisoners in GDR as slave labour' på The Telegraph

Ikea used East German prison labour: report på The Local

Straffarbete för Kamprad på Aftonbladet

Der IKEA-check på WDR Fernsehen


...och nu blir det reklamfilm:


Dirt Devil-The Exorcist from MrPrice2U on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar