tisdag 7 december 2010

Om WikiLeaks och Bradley Manning

Det har varit mycket fokus på Wikileaks och dess ledare Julian Assange, som på svensk begäran är internationellt efterlyst för anklagelser om våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor i Sverige. Om det vet vi ingenting; inte hörd, inte dömd, alltså lägger vi honom åt sidan så länge.

En person som det dock inte har skrivits så mycket om, är menige Bradley Manning, 23 år, gay, IT-expert i Irak. Det var han som laddade ner alla dessa "läckor", utan honom hade WikiLeaks inte haft mycket att presentera.Manning har nu suttit fängslad på militärfängelset Marine Corps Base Quantico, en timmas bilfärd från Washington D.C., i 195 dagar. Han stiger upp 5.30 varje morgon och lägger sig 20.30 varje kväll.

Hans advokat får träffa honom, för två tveckor sedan fick han ta emot besök för första gången, en moster.

Bradley äter antidepressiva och sömntabletter, han får inte ha sängkläder, och han får se på TV en timma i veckan.

Jag undrar hur mycket han känner till av svallvågorna hans läckor har skapat? Känner han till kraven på hans avrättning, som ledande konservativa politiker riktade i TV härom dagen? Känner han till reaktionerna världen runt på hans avslöjanden?Vilka är dessa läckor? Och vad kommer de att få för konsekvenser? Jag tycker att mainstreamjournalisterna i kvälls- och dagspress, framför allt här i Sverige, har koncentrerat sig på diplomatiskt skvaller om världens ledare.

Putin och Medvedev har kallats för Batman och Robin, Angela Merkel är okreativ och Berlusconi en festprisse som inte får tillräckligt med sömn. Kanske pinsamt för de inblandade, men enligt min mening inget nytt och fullständigt ointressant.

Det viktiga måste väl ändå vara vilka politiska konsekvenser och kanske framtida förändringar i relationer stater emellan, dessa läckor kan leda till!?

Just nu sitter Turkiets president Erdogan och skriver stämningsansökningar. Inte för att han i läckorna av US-diplomater kallats för "fördomsfull islamist med åtta nummerkonton på banker i Schweiz".

Utan på grund av att han skulle ha ambitioner på en ledarroll för den arabiska världen. Turkiet, arvtagare till det osmanska riket! Kan knappast vara det man vill höra i Libanon eller Syrien.

Ledande arabländer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har ställt krav på USA att bomba kärnanläggningarna i Iran, och hamnar på så sätt på samma sida som Israel.

De statskontrollerade tidningarna i dessa länder skrev inte ett ord om WikiLeaks på tre dagar, de var i chock!

En kolumnist i Israels största dagstidning Yedioth Ahronoth skrev härom dagen: "Hade WikiLeaks inte funnits, hade Israel fått uppfinna det." Kommentar överflödig!

Listan på framtida möjliga politiska förändringar i världen är lång: Kina, Nordkorea, Pakistan, ...Dessutom vet vi inte idag, vad mer komma skall.

Tyska veckomagasinet DER SPIEGEL har gjort en bra analys, du kan läsa den här. Artikeln är skriven på engelska, lång, men läsvärd!Åter till Bradley Manning. Han är inte bara upphovsman till de drygt 250000 läckorna vi fått ta del av den senaste veckan.

Han ligger även bakom helikoptervideon, där man ser amerikanska soldater skjuta ihjäl bl.a. journalister från REUTERS, som försöker att hjälpa skadade civila.

Manning har sagt, att han tvingats tysta ner så många händelser i Irakkriget, att det var anledningen för hans beslut att ladda ner hemliga dokument och länka dom vidare till WikiLeaks.

Det är sådant som kallas för civilkurage, och han skall ha all heder för det!

Kraven på hans avrättning kommer som tur är inte från en majoritet av befolkningen. Det har bildats en solidaritetsrörelse i USA för att Bradley Manning skall släppas fri, och den växer för varje dag.

Här är sajten Bradley Manning Support Network. Läs den! Där finns namnlistor du kan skriva på.

Här är länken till Save Bradley på Facebook. Om du är med där, stöd den!

Att avslöja krigsbrott kan aldrig vara ett brott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar