tisdag 7 december 2010

Gogol Bordello in Gothenburg, yaaay!

Uppdaterad 2010-12-09: Gogol Bordellos konsert på Trädgår´n var en exceptionell musikupplevelse. Här blandas det friskt med punk, rock, rap och rytmer från Östeuropa, Balkan och Latinamerika. Tyvärr satt min envisa influensa kvar. Dansandet och sjungandet fick stå tillbaka till förmån för whiskeyhäng i baren och diskreta vickanden med tårna. Här kan du läsa GP:s recension, 4 fyrar!
På onsdag kväll inträffar en av årets musikaliska höjdpunkter i Göteborg: Balkanpunkarna  Gogol Bordello spelar på Trädgår´n, med musik som spränger alla gränser!

En konsert med Gogol Bordello är alltid något utöver det vanliga. I ett rasande tempo levererar bandet en blandning av kletzmer, flamenco, etno, punk, stand-up comedy och tvättbrädesolon!

Gogol Bordello har beskrivits som ett slagsmål mellan The Clash och The Pouges hämtat ur en filmscen av Emir Kusturica. Bandet bildades i New York under slutet av 90-talet och gjorde sig snabbt kända i undergroundkretsar för sina galna live-framträdanden.

2005 signade de med punkbolaget SideOneDummy Records och släppte Steve Albini-producerade plattan "Gypsy Punks: Underdog World Strike".

Nu släpper Gogol Bordello sitt nya album “Trans-Continental Hustle”. Det är bandets femte fullängdare, producerat av legendariske Rick Rubin (Slayer, Public Enemy, Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers, AC/DC, System Of A Down, Jay-Z, Dixie Chicks, Justin Timberlake, Metallica, Gossip, The Avett Brothers mfl).

Nya albumet är en fortsättning på bandets kulturella powerhouse-resa med målet att förena och fira människan och livet. ”Trans-Continental Hustle” tar bland annat med oss till exotiska Brasilien dit frontmannen och rockrebellen Eugene Hutz flyttade för två år sedan.

Albumet speglar till stor del Hutz erfarenheter att leva i ett land fullt av tvistefrågor men också hans ständiga kamp att uppnå total harmoni och förståelse. Med över 200 livespelningar om året bjuder Gogol Bordello alltid på fest i nästintill elektrisk stämning – en musikalisk blandning av ska, metal, punk, rap, dub och nu på senaste albumet brasilianska toner.

Bandet har turnerat intensivt i både Europa och USA de senaste åren. 2008 spelade de Madonnas "La Isla Bonita/Lela Pala Tute" på direktsända London Live Earth konserten.

Senast Gogol Bordello spelade i Sverige var 2007 – då sålde de ut Debaser Medis och trycket var så stort att även salongen bakom glas, en trappa upp fick öppnas upp.

Jag har sett fram till den här konserten hela sommaren. Turligt nog är min drygt en vecka gamla influensa på upphällningen. Förhoppningsvis klarar jag av att stuffa runt på dansgolvet, annars får jag väl hänga mot väggen med en whiskey och bara njuta av spektaklet.

Gogol Bordello på Facebook

För några månader sedan besökte Gogol Bordello den amerikanska public-service radion npr och gav en liten konsert i deras redaktionslokaler. Jag tycker den blev väldigt lyckad, och har lagt upp 2 delar av den här:

NPR Music Tiny Desk Concerts-Gogol Bordello-Part 1
NPR Music Tiny Desk Concerts-Gogol Bordello- Part 3

1 kommentar:

  1. Kul, Christian! Jag gillar Gogol Bordello, men såg att det inte blev så strålande recensioner i rikstidningarna. Vad tyckte du?

    SvaraRadera