måndag 13 december 2010

Årskrönika 2010 - då Sverige åter hamnade på världskartan

Hör du också till dom som under en period bott, arbetat eller studerat utomlands, och irriterad dig över, att det ALDRIG är något om Sverige på nyheterna?

Lugn, i år har vi verkligen lyckats att sätta vårt fina kungarike på världskartan igen.

Fallet med kapten klänning föranledde brittiska The Guardian till denna intelligenta analys: Göran Lindberg and Sweden's dark side.


Hela våren och fram till sommaren gick världen i bröllopsyra. Kronprinsessan Victorias och Herr Daniel Westlings bröllop direktsändes till en miljonpublik över hela världen.


Ganska så snart dock bakslaget i form av boken Den motvillige monarken. Kungen pekas ut som ett skojfriskt partylejon. Han skall ha omgett sig med lättfotade och lättklädda damer på suspekta klubbar, ägd av medlemmar ur den stockholmska balkanmaffian. Bullerbü-fasaden krakelerade.Kungens påstådda älskarinna Camilla Henemark reste från den ena tyska talkshowen till den andra, och försvarade sin kungliga affär. "Det var enbart en lek", och hon skulle aldrig ha fått betalt för sex, som tysk tv hade insinuerat.


Sedan följer "Cirkus Assange" med Wikiläckor och anklagelser om våldtäkt alternativt sexuellt ofredande. Detta inslag från Al Jazeera har redan blivit en klassiker:I söndags visade SVT en utmärkt dokumentär, WikiLeaks - med läckan som vapen.

Mycket sevärd och nästan ett måste för alla som är utrikespolitiskt intresserade. Du kan se filmen t o m den 16 januari på SVT play i sin helhet här!

Det var länge sedan vi hade ett ministermord i Sverige, men i lördags genomfördes det första självmordsattentatet på svensk mark. Det är  inte första gången som svenska självmordsbombare miste livet i ett attentat. Läs om tidigare svenska självmordsattacker här.

Lördagens attentat har toppat nyheterna så gott som överallt. Det senaste är att spåren för till islamistiska kretsar i Luton i Storbritannien. 

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab är född i Irak och flyttade som 11-åring till Tranås. I vuxen ålder flyttade han till Storbritannien, där han radikaliserades.


Det känns tryggt och skönt att svensk-irakier idag samlades till en manifestation mot våld i Stockholm. Tillsammans med journalister och annat kringfolk bestod fredsaktionen av 50 personer.  

Jag kommer osökt att tänka på Mona Sahlins mantra inför valrörelsen, när hon gång på gång kommenterade regeringens insatser med orden: För lite, för sent!


Till sist vill jag inte undanhålla den senaste sensationella upptäckten inom vetenskapen, kanske ett kandidatämne för 2011 års nobelpris: Homosexuella vetenskapsmän har äntligen upptäckt den kristna genen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar