lördag 11 september 2010

Hat och rädsla leker tafatt

För mig är denna dag, den 11 september, en speciell minnesdag. Det är på dagen nio år sedan, som ett gäng  galna islamister attackerade World Trade Center och dödade tusentals oskyldiga människor.

Det är på dagen sju år sedan en ensam galning mördade Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Idag sörjer jag också privat, eftersom det på dagen är 15 år sedan min kära mor tynade bort i en ohygglig tumörsjukdom, endast 60 år gammal.

En galen pastor för en liten, 50 medlemmar stor församling i Florida, har fått uppmärksamhet över hela världen för sitt hot om, att anordna bokbål med Islams heliga skrifter just den 11 september, i protest mot byggplanerna på Ground Zero - moskén; och för att uttrycka sitt hat mot all världens muslimer.


"På Bebelplatz mitt i Berlin finns en glasskiva infälld i stenläggningen på marken. Har man bråttom kan man gå rakt över den utan att ens märka att den är där. Stannar man och tittar ner grips man av både tungsinne och svindel. Där under marken öppnas ett rum med väggarna klädda av bokhyllor. Tomma bokhyllor. Ett underjordiskt bibliotek, helt tömt på böcker. De tomma bokhyllorna är ett minnesmonument över bokbålen som brann 1933. Mer än 20 000 böcker brändes just där monumentet är idag, de tomma hyllorna rymmer just så många böcker som brändes.

Där man bränner böcker bränner man snart också människor, skrev författaren Heinrich Heine 1820. Hans böcker hörde till dem som brann på nazisternas bokbål. Han fick rätt, snart brändes också människor."

Så börjar Johanna Andersson sin krönika på Göteborgs-Postens ledarsida idag. Läs gärna hela krönikan här, den är väldigt bra och manar till eftertanke!

Här mitt blogginlägg från igår, som också innehåller en intervju med pastor Terry Jones dotter.

Lyssna på min vän Rob Halligan, när han talar om tro och förlåtelse. Rob förlorade sin far i World Trade Center
Rob Halligans hemsida hittar du här

Robs facebooksida här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar