söndag 5 september 2010

Thilo Sarrazin en provokatör i tiden - om de högerextremas väg in i parlamentenHela den gångna veckan har det rasat en infekterad debatt om invandringen i mitt gamla hemland Tyskland. Den har främst berört muslimer, men även judarna har kommit med på ett hörn. Jämfört med övriga Europa har Tyskland förskonats av nynazistiska eller rasistiska partier i riksdagen. Det har jag alltid varit stolt över. De småpartier som finns (NPD, DVU och Die Republikaner) får aldrig mer än högst 2-3 % av rösterna tillsammans!.

Det innebär förstås inte, att det inte finns grupper i det tyska samhället med rasistisk människosyn, dom finns överallt! De skall bevakas och debatteras; och jag vill påstå att det görs i mycket hög grad. Sådana excesser, som nu förekommer i Frankrike och Italien med massutvisning av tusentals romer, är en politisk omöjlighet i Tyskland med tanke på landets förflutna.

Anledningen till den inflammerade debatten heter Thilo Sarrazin. Han är en högt uppsatt socialdemokratisk politiker och debattglad författare. Sarrazin är inte vem som helst. Han har varit finansminister i delstaten Berlin, och sitter just nu som styrelsemedlem i Tyska Riksbanken. Han har just gett ut en debattbok, där han påstår att "den omfattande muslimska invandringen bidrar till en fördumning av det tyska samhället". Enligt honom vill just muslimer inte integrera sig i det tyska samhället; många föräldrar skulle förvägra sina barn en bra skolutbildning.

I Tyskland finns 16 olika skolsystem, lika många som delstater. I allmänhet är skolplikten 8-9 år, realskolan eller gymnasiet därefter är frivillig. Alla barn går grundskola till och med årskurs 4. Sedan  väljer man antingen att fortsätta läsa på grundskolan, eller på realskola eller gymnasium. De flesta barn från invandrargrupperna läser enbart grundskola. Från årskurs 5 finns det alltså i Tyskland tre olika skolsystem sida vid sida. Det skiljer sig dock något beroende på i vilken delstat du bor.

I en tv-debatt för några dagar sedan trasslade Sarrazin in sig i diverse resonemang om olika mänskliga raser och att det skulle finnas en speciell judisk gen. Förbundskanslern Angela Merkels bägare hade här runnit över för länge sen; hon blev rasande och krävde av socialdemokraterna att vidta åtgärder.

Merkel är protestant och kommer från forna DDR. Hon leder det största tyska partiet CDU, kristdemokraterna, som dock inte bör jämföras med svenska kd! CDU är ett folkrörelseparti med fackföreningar och folkbildningstradition liknande socialdemokraterna i Sverige.

Nu har det socialdemokratiska partiet SPD inlett ett förfarande, som kan innebära att Sarrazin utesluts ur partiet. Styrelsen för Tyska Riksbanken har begärt hans avgång.

Problemet är dock, att fotfolket inom SPD gillar Sarrazin. Många anser att han utsätts för politisk förföljelse av det politiska etablissemanget. Människor som Sarrazin och andra kända "provokatörer", som f ö finns inom alla partier, har kanske bidragit till, att folk med rasistiska och främlingsfientliga åsikter stannat inom "sitt" etablerade parti, istället för att rösta på ett öppet rasistiskt enfrågeparti?

Läs SPIEGEL-artikeln  Searching for Germany´s Right-Wing Populists  här.
Läs artikeln Muslim Youth Violence is a Problem in Germany från DW-World  härJag vill här också passa på att rekommendera Christoph Anderssons utmärkta reportagebok Från gatan in i parlamenten - om extremhögerns väg mot politisk makt


Sällan har jag läst en så spännande reportagebok. Andersson är en av få journalister, som under många år verkligen levt tillsammans med nationaldemokrater såväl i Tyskland som i Sverige. Han har lyckats bygga upp ett förtroende med ledande NPD-folk, och på så sätt skapat en spännande skildring av vad som försiggår i deras huvuden.

Han gör program för radions dokumentärredaktion med svensk-tyska teman och undervisar i journalistik på högskolan. För programmen "Från gatan in i parlamenten" belönades han med det prestigefyllda Ikarospriset, klassen bästa fördjupande samhällsprogram i radio 2008. Priset delas årligen ut av Public service-klubben vid Sveriges Radio.

Är du intresserad av högerextremismen, så är detta en bok jag rekommenderar! Här kan du läsa vad SvD:s bokrecensent tyckte. Boken är utgiven av Nordstedts Förlag. Aktuell och intressant läsning nu i dessa valtider.

Till sist två citat ur boken:

"NPD:s företrädare framställs många gånger som idioter och dumskallar, men de är väldigt intelligenta och skickliga strateger. De vet att utnyttja alla demokratins svagheter" Cornelius Weiss, socialdemokratisk ålderspresident i Sachsens delstatsparlament

"Många saker är ju bättre där än här i Sverige. Jag gillar inte den sexualmoral som införts i västerlandet sedan sextiotalet. Det är ett nytt och modernt påfund som förstör folken och moralen."
Vavrá Suk, Nationaldemokraternas partisekreterare om president Mahmoud Ahmadinejads Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar