onsdag 15 september 2010

Oktoberfest - 3 dagar kvar!

Minnestavla för attentatsoffren 1980


Till helgen ska jag ner till München för att hälsa på min dotter och besöka oktoberfesten, som i år firar 200-årsjubileum. I år är det 30 år sedan det värsta attentatet i Tysklands efterkrigshistoria. En bomb dödade 13 människor, över 200 blev allvarligt skadade för livet; många miste armar och ben.

En nynazist, som dog vid attentatet, antogs vara ansvarig för dådet. Nu har man från åklagarmyndighetens och polisens sida öppnat fallet igen. Enligt DER SPIEGEL finns det många oklarheter kring attentatet. Var gärningsmannen ensam? Var tyska säkerhetspolisen inblandad, genom infiltratör inom nynazistiska rörelsen? Fanns det kopplingar till fascistiska terrorgrupper i Italien?

Vid ingången till Theresienwiese står ett monument till minne av offren till bombattentatet 1980. I år har myndigheterna placerat stora cementbumlingar runt festivalområdet, som gör det omöjligt att köra in med bilar och möjliggöra självmordsattacker.

Oktoberfesten i München är världens mest kända folkfest. Hit kommer människor från hela världen för att roa sig. Måtte vi aldrig se ett liknande attentat igen!


Oktoberfestmusik, förfäras eller njut! Det beror på vilket humör man är på!
Oktoberfestens hemsida på engelska/ the oktoberfest homepage in english here!

The SPIEGEL REPORT Did Neo-Nazi Murderer Really Act Alone? here!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar